Od danas oštriji uvjeti za ulazak na Kosovo

Osobe koje ulaze u zemlju morat će imati potvrdu o primljene tri doze vakcine ili potvrdu o dvije, uz negativan PCR test.

Kosovo blježi naglo povećanje broja novozaraženih korona virusom (EPA)

Vlada Kosova je zbog naglog povećanja novozaraženih korona virusom usvojila oštrije mjere protiv COVID-19, koje stupaju na snagu u subotu, 22. januara, a trajat će najmanje dvije sedmice.

Prema novim mjerama, osobe koje ulaze na Kosovo morat će posjedovati potvrdu o primljene tri doze vakcine protiv COVID-19 ili potvrdu o dvije primljene doze uz negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Od ovog pravila su izuzeti oni koji su u tranzitu, strane diplomate akreditovane na Kosovu, oni koji imaju ljekarsko uvjerenje da ne smiju primiti vakcinu, kao i osobe mlađe od 12 godina.

Osobe starosti od 12 do 16 godina trebaju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati piše Anadolija.

Zabrana kretanja od 22 sata

Državljani Kosova koji nemaju potvrdu da su primili dvije doze vakcine obavezni su da ostanu u kućnom karantinu u trajanju od sedam dana od ulaska na teritoriju Kosova.

Za ulazak na Kosovo od 3. januara ove godine do danas bila je potrebna potvrda o vakcinaciji sa dvije doze vakcine.

Prema novim mjerama ograničenje kretanja građana se produžava, pa će kretanje biti zabranjeno od 22 do pet sati, a do sada je zabrana počinjala u ponoć.

Ugostiteljskim objektima se skraćuje radno vrijeme.

Izvor: Agencije