Američki senatori traže uključivanje institucija u pregovore o izbornom zakonu

Zabrinuti smo da naša diplomatska nastojanja u potpori ustavnim i izbornim reformama u Bosni i Hercegovini nisu mnogo urodila plodom, stoji u pismu upućenom pomoćnici državnog sekretara.

Senatori traže uključivanje bh. institucija, uključujući skupštinu, ministarstva i druge državne institucije (EPA)

Pomoćnica američkog državnog tajnika Karen Donfried, dobila je pismo koje je potpisalo dvoje senatora – demokratkinja Jeanne Shaheen i republikanac Ron Johnson s njihovim viđenjem američkog angažmana u Bosni i Hercegovini. U njemu se od američkih diplomata traži da preispitaju svoj pristup te da u razgovore uključe i „BiH skupštinu, ministarstva te druge državne institucije.“

Senatori Shaheen i Johnson su na čelu senatskog Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnost i suradnju.

„Pišemo kako bismo izrazili našu zabrinutost posljednjim razvojem zbivanja u Bosni i Hercegovini koji su prijetnja po dugotrajni mir uspostavljen preko Daytonskih mirovnih sporazuma iz 1995.godine. Mi moramo očuvati duh ovih sporazuma kako bi se sačuvao napredak napravljen uspostavom mira i jedinstva u zemlji. Sjedinjene Države imaju dugu povijest dubokog angažmana u regiji; mi ne možemo dopustiti da naša pažnja toj regiji bude pokolebana. Ono što se događa na Balkanu od ključnog je značaja za ostatak Europe i transatlanskih odnosa”, stoji u pismu.

Poziv Dodiku da prihvati autoritet OHR-a

Senatori su upozorili na djelovanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, i to okarakterisali kao prijetnju miru i stabilnosti:

“Milorad Dodik, predstavnik bosanskih Srba u bosanskohercegovačkom tročlanom Predsjedništvu, zaprijetio je da će povući Republiku Srpsku (RS) iz nekoliko državnih institucija, uključujući oružane snage, pravosuđe, te porezne i carinske službe. Gospodin Dodik je, također, odbio priznati ovlasti Ureda visokog međunarodnog predstavnika čime ugrožava misiju tog ureda. Ovi su potezi jasna prijetnja po mir, stabilnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Bidenova administracije je 5.januara nametnula sankcije gospodinu Dodiku šaljući jasan signal da će koruptivne aktivnosti i nastojanja da se podrije integritet Daytonskih mirovnih sporazuma imati posljedice. Pozivamo gospodina Dodika da prihvati autoritet OHR-a te pozivamo na jačanje diplomatskih nastojanja u davanju potpore OHR-u i njegovom mandatu”.

Preispitati prisup izbornim reformama

Dvoje senatora nisu zadovoljni američkim pristupom rješavanju problema izbornog zakonodavstva u BiH, te pozivaju na uključivanje institucija:

“Mi podržavamo snažan angažman i jačanje diplomatskih napora u održavanju mira i stabilnosti u regiji. Mi dugo godina podržavamo građane i prosperitet jugoistoka Europe te cijenimo ono što State Department čini na provođenju reformi u Bosni i Hercegovini. Međutim, zabrinuti smo da naša diplomatska nastojanja u potpori ustavnim i izbornim reformama u Bosni i Hercegovini nisu mnogo urodila plodom. Tražimo od State Departmenta da preispita svoj pristup kako bi se osiguralo da naša strategija uključuje šire bosanskohercegovačke institucije, uključujući skupštinu, ministarstva i druge državne institucije, te da bude dovoljno snažna da se postignu naši ciljevi. Vjerujemo da je od ključnog značaja održati dublji angažman u regiji suprostavljajući se malignom utjecaju Kine i Rusije”.

Izvor: Al Jazeera