Ulazak Crne Gore u EU podržava 80 posto građana

Istraživanje je pokazalo da 25,5 posto građana smatra da je najveća prepreka za to da Crna Gora postane članica Evropske unije široko rasprostranjena korupcija.

Oana Kristina Popa: Broj građana koji snažno podržava pristupanje Crne Gore Uniji dostigao je rekordnih 41,7 posto (Anadolija)

Više od 80 posto crnogorskih građana podržalo bi na referendumu ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, saopćeno je na prezentaciji rezultata istraživanja “Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja EU”.

Istraživanje, koje je prezentirala Delegacija EU-a u Podgorici, pokazalo je da 75,5 posto ispitanika ima veoma ili donekle pozitivan stav prema EU, dok 74,6 posto građana snažno ili donekle podržava pristupanje Crne Gore toj evropskoj zajednici, prenosi Anadolija.

Razlozi za to su bolji kvalitet života i standard, otvorene granice i mogućnost putovanja u EU države bez vize i interes građana Crne Gore.

‘Povjerenje jednih u druge’

Istraživanje, koje je provela agencija DeFacto, pokazalo je da 25,5 posto građana smatra da je najveća prepreka za to da Crna Gora postane članica EU-a široko rasprostranjena korupcija, dok 18,1 posto građana kao prepreku vidi ekonomsku situaciju u državi.

Šefica Delegacije EU-a u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da je Unija u teškim vremenima nastavila biti uz Crnu Goru, osiguravajući vakcine, medicinske potrepštine i finansijsku podršku.

“Pošto je prošla godina stavila na test naše vrijednosti, solidarnost i povjerenje koje imamo jedni u druge, veoma sam sretna što je podrška EU-a jako dobro cijenjena od građana Crne Gore”, kazala je Popa.

Kako je navela, istraživanje je pokazalo da je u protekloj godini, u nekim važnim aspektima, podrška crnogorskih građana EU dodatno ojačala.

“Sa zadovoljstvom konstatiram da je visok nivo povjerenja u Uniju učvršćen i stabiliziran s impresivnih 75,5 posto građana koji imaju pozitivan stav prema EU”, rekla je Popa.

Kazala je da je broj građana koji snažno podržava pristupanje Crne Gore EU dostigao skoro rekordnih 41,7 posto.

“Činjenica da bi čak 80,2 posto glasača na referendumu podržalo ulazak Crne Gore u EU jasno pokazuje da građani Crne Gore dijele sa nama stav da EU treba biti njihova budućnost”, navela je Popa.

‘Više koristi nego štete’

Direktor agencije DeFacto Stevan Kandić kazao je da većina ispitanika ima dominantno pozitivne asocijacije na EU, kao što je bolji životni standard, bolja ekonomska situacija u državi i mogućnost putovanja u države Unije.

“Oko tri četvrtine ispitanika smatra da će članstvo Crne Gore u EU njima lično donijeti više koristi nego štete”, rekao je Kandić,

Istraživanje “Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja EU” provedeno je od 19. novembra do 4. decembra na uzorku od 1.000 građana.

Izvor: Agencije