Afera Ikona: Tužilaštvo BiH zatražilo dokumentaciju od Ukrajine

Dokumentacija je potrebna da bi postupajući tužilac mogao preduzeti dalje aktivnosti i donijeti tužilačku odluku.

Afera se pojavila sredinom decembra 2020. godine, pošto je Milorad Dodik Sergeju Lavrovu poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikonu (SNSD)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je putem međunarodne pomoći zatražilo određenu dokumentaciju od institucija Ukrajine u vezi s aferom “Ikona”.

Dokumentacija Tužilaštvu BiH još nije dostavljena, a potrebna je kako bi postupajući tužilac mogao preduzeti dalje aktivnosti i donijeti tužilačku odluku.

Afera “Ikona” pojavila se sredinom decembra 2020. godine, pošto je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikonu.

Ukrajinske vlasti su potom saopštile da je ikona iz Luganska i da je odatle ukradena.

Rusija vratila poklon

Rusija je Dodiku vratila poklon uručen Lavrovu, nakon što je ukrajinska ambasada u BiH obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova BiH da postoje opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtijevaju njen povratak, podsjeća agencija Beta.

Ikonu je vratio ambasador BiH u Rusiji Samardžija.

Tužilaštvo BiH je zatim formiralo predmet i od tada je saslušan određeni broj svjedoka, među kojima je bio i Dodik.

Dodik je nakon izbijanja skandala izjavio da mu je ikonu dao “jedan čovjek, kojeg ne bi mogao nazvati čak ni poznanikom, a koji je 25 godina živio u Rusiji”.

“Rekao je da ima porodičnu ikonu i da je voljan da se ona vrati u Rusiju”, kazao je Dodik.

‘Ikona je ukrajinska’

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba poručio je kako “Dodik laže te kako ikona jest ukrajinska”.

Lavrov je 24. decembra prošle godine vratio ikonu ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi, insistirajući da se tačno utvrdi ko je zakoniti vlasnik ikone, a iz Ukrajine je stigao zahtjev da se o tome u Bosni i Hercegovini provede istraga.

Ukrajinski ambasador za Bosnu i Hercegovinu Vasilij Kirilič tim se povodom u januaru u Sarajevu sastao s glavnom tužiteljicom bh. Tužilaštvo Gordanom Tadić, a nakon toga je državno Tužilaštvo i službeno otvorilo istragu.

Izvor: Agencije