Grlić Radman: Srbija će snositi posljedice zbog otimanja hrvatske kulturne baštine

Srbija će zbog otimanja hrvatske kulturne baštine snositi posljedice u pristupnim pregovorima s EU-om, rekao je hrvatski šef diplomatije.

Gordan Grlić Radman: Prisvajanje tuđe kulturne baštine je skandalozno (EPA)

Srbija ne spori da dubrovačka književnost, zaključno s 1867. godinom, pripada i kulturnom nasljeđu Hrvata, objavili su u petak beogradski mediji, pozivajući se na saopćenje srbijanskog Ministarstva kulture i informisanja koje drži da je to nasljeđe zajedničko.

Odredba Zakona o kulturnom nasljeđu, po kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno s 1867. godinom, ne znači da Srbija spori da je stara dubrovačka književnost i dio kulturnog nasljeđa Hrvata, saopćilo je je ministarstvo.

“Upravo se na primjeru dvojnog nasljeđa, zajedničke jezičke prošlosti i odnosa prema književnoj baštini, najbolje prepoznaju evropske vrijednosti i perspektive dobrosusjedskih odnosa”, stajalište je srbijanskog ministarstva kulture.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je u petak da će Srbija zbog otimanja hrvatske kulturne baštine snositi posljedice u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom.

‘Hegemonistička politika srpskog sveta’

Žestoke kritike hrvatskih dužnosnika i kulturnih ustanova izazvao je srbijanski zakon o kulturnom nasljeđu po kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, piše Hina.

“Otimanje hrvatske kulturne baštine nije niti u skladu s evropskim vrijednostima i s perspektivom za koju se Srbija opredijelila i zasigurno će imati određene konsekvence kada se budu otvorila određena poglavlja koja su s time u vezi ključna, poput obrazovanja”, izjavio je Grlić Radman novinarima u Puli.

Dodao je da je zbog toga hrvatski ambasador u Beogradu protestovao kod srbijanske vlasti.

Po ministrovim riječima, prisvajanje tuđe kulturne baštine je skandalozno, ali se očito uklapa u hegemonističku politiku širenja tzv. srpskog sveta.

“To je nama u 21. stoljeću nerazumljivo i neprihvatljivo i to vrlo oštro osuđujemo”, istaknuo je Grlić Radman.

U Srbiji je 23. decembra 2021. izglasan Zakon o kulturnom nasljeđu kojim su u staru i rijetku bibliotečnu građu svrstana i izdanja dubrovačke književnosti koja pripadaju “i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno s 1867. godinom”.

Izvor: Agencije