Tri ambasade odgovorile Brnabić: Naše države ne finansiraju proteste

Ambasade SAD-a, Britanije i Njemačke ocijenile su da je u pitanju štetna optužba koja je teško razumljiva.

Ambasade su kategorično odbacile tvrdnje Ane Brnabić (EPA)

Ambasade SAD-a, Velike Britanije i Njemačke u Beogradu odbacile su danas navode da njihove države finansiraju političke ili ekološke proteste u Srbiji i ocijenile da takva “štetna optužba” ne odražava partnerstvo tih država sa Srbijom, navedeno je u zajedničkom pisanom saopštenju tih ambasada.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić prethodno je, u četvrtak uveče, govoreći o ekološkim protestima u Srbiji istakla da “nema reči kojima bi opisala licemerje stranaca koji finansiraju ekološke organizacije i njihove proteste” i navela da su najveći finansijeri iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Austrije.

Ambasade SAD-a, Velike Britanije i Nemačke su u svom zajedničkom pisanom saopštenju podsjetile da su te države bile su među “najvelikodušnijim i najpouzdanijim partnerima i prijateljima Srbije”, i pružale joj finansijsku pomoć ukupno vrijednu više od tri milijarde eura.

Naglašeno je i da su SAD, Velika Britanija i Njemačka od početka procesa demokratske tranzicije u Srbiji.

“Jasni smo i transparentni u pogledu ove pomoći i naših ciljeva: podrške reformama, dobrom upravljanju, demokratskom razvoju, zelenoj tranziciji i prosperitetu”, navedeno je u saopštenju ambasada.

‘Podrška i rad sa Srbijom’

Dodaje se da ti ciljevi pružaju podršku “proklamovanoj” politici Srbije da napreduje u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i podršku pomirenju i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana.

“Bezrezervno odbacujemo sve sugestije da naše države, ili organizacije preko kojih obezbjeđujemo tehničku pomoć i podršku, finansiraju ili usmjeravaju akcije naročito protiv Vlade Srbije ili bilo koje politike koju ona provodi, što uključuje i finansiranje protesta”, naglašeno je.

Tri ambasade su ocijenile da je u pitanju “štetna optužba” koja je “posebno teško razumljiva” kada je riječ o organizacijama koje godinama podržavaju i rade sa Vladom i Skupštinom Srbije na njihovim programima reformi i razvoju demokratskih institucija.

Izvor: Agencije