Samantha Power u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini

Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj će u BiH još jednom istaći opredjeljenje SAD za partnerstvo sa građanima BiH u nastojanju izgradnje demokratske i prosperitetne budućnosti.

Tokom posjete, Power će se sastati sa lokalnim partnerima USAID-a iz nevladinog sektora u oba entiteta i svih etničkih grupa (Reuters)

Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power boravit će od danas u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje će, kako je ranije najavljeno, razgovarati i sa članovima Predsjedništva BiH, prenosi Tanjug.

Kako je saopšteno iz USAID-a, Power će u BiH još jednom istaći opredjeljenje SAD za partnerstvo sa građanima BiH u nastojanju izgradnje demokratske i prosperitetne budućnosti u stabilnoj i funkcionalnoj državi sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih.

Tokom posjete, Power će se sastati sa lokalnim partnerima USAID-a iz nevladinog sektora u oba entiteta i svih etničkih grupa.

Sastat će se sa zvaničnicima u vlasti, predstavnicima civilnog društva i mladim aktivistima, novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, borcima za zaštitu okoline, privrednicima koji se nalaze na čelu malih preduzeća, kao i sa preživjelima iz rata u BiH.

Podrška Schmidtu i provedbi agende 5+2

Uoči posjete Bosni i Hercegovini, Power je obavila je razgovor sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom i potvrdila podršku Sjedinjenih Američkih Država Visokom predstavniku i njegovoj nadležnosti u primjeni svih neophodnih ovlasti, uključujući Bonske ovlasti, do potpune provedbe Agende 5+2 i sve dok BiH ne ispuni kriterije za funkcionisanje bez međunarodne supervizije.

Administratorica i Visoki predstavnik dogovorili su se da nastave intenzivnu komunikaciju po pitanju trenutne političke situacije, te osiguravanja potpune provedbe Agende 5+2.

Izvor: Agencije