EU: Izbori u BiH će se održati najesen

Voditelj Delegacije EU u BiH Johann Sattler pozvao je političare da se dogovore o izmjenama Izbornog zakona, navodeći da bi to relaksiralo odnose u zemlji.

Johann Sattler: Bez obzira na konačni ishod pregovora izbori u BiH u oktobru će biti održani (Denis Kapetanovic/PIXSELL)

Voditelj Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler izjavio je u srijedu da će se opći izbori u toj zemlji održati najesen čak i ako se ne postigne dogovor o izmjeni Izbornog zakona.

“Bez obzira hoće li se rješenje naći ili ne, ja vas uvjeravam da će se izbori svakako održati”, rekao je Sattler u izjavi za medije. Pojasnio je kako BiH ima Izborni zakon unatoč tome što je dijelove osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

“Nije idealan (zakon). Imate Centralnu izbornu komisiju i ranije izborne procese koji su se odvijali u skladu s izbornim zakonom, tako da bez obzira na konačni ishod pregovora izbori u ovoj zemlji u oktobru će biti održani”, kazao je.

On je pozvao političare iz BiH da se dogovore o izmjenama Izbornog zakona navodeći da bi se na taj način relaksirali odnosi u zemlji.

SAD i EU posreduju kod izmjena Izbornog zakona

U posredničku misiju sljedeće sedmice dolaze posebni predstavnik State Departmenta za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica za Evropu i Aziju pri Evropskog službi za vanjsko djelovanje Angelina Eichhorst kako bi pokušali približiti stajališta bošnjačke i hrvatske strane o izbornoj reformi.

Evropski sud za ljudska prava je u pet presuda ocijenio kako se izbornim sistem u BiH diskriminiraju manjine budući se ne mogu kandidirati na vodeće pozicije u državi, Predsjedništvu BiH i državnom Domu naroda.

Hrvatska demokratska zajednica u BiH upozorava i kako je Željko Komšić u tri navrata biran na poziciju hrvatskog člana tročlanog Predsjedništva BiH dominantno glasovima Bošnjaka, te traže da se izmjenama Izbornog zakona takva praksa ubuduće sprijeći.

Izvor: Agencije