Epidemiolog: Omikronom će do aprila biti zaraženo 70 posto građana Srbije

Broj novozaraženih će nastaviti da raste najvjerovatnije još dvije sedmice, smatra epidemiolog Radmilo Petrović.

U Srbiji je u utorak potvrđeno 18.006 novih slučajeva zaraze korona virusom (EPA)

Broj građana koji su inficirani omikron sojem korona virusa tri do četiri puta je veći od onog koji je zvanično evidentiran na osnovu laboratorijskih analiza a do kraja marta bit će inficirano 70 posto populacije Srbije, ocijenio je epidemiolog Radmilo Petrović.

On navodi da je za prethodnih sedam dana, od kada je zvanično potvrđen petocifren broj infekcija na dnevnom nivou, zaraženo između 250.000 i 300.000 građana, pri čemu se, kako je rekao, ogromna većina novozaraženih “ne vidi u sistemu evidencija”, prenosi agencija Beta, pozivajući se na Novosti.

Rast broja novozaraženih

“Omikron sojem, koji ima najviše mutacija do sada pa probija i postvakcinalni i prirodno stečeni imunitet, biće do kraja marta inficirano 70 odsto populacije. Od tog broja detektovaćemo samo manjinu, a ostali će šetati i širiti virus jer će imati potpuno asimptomatsku infekciju”, naveo je Petrović.

Ocijenio je i da će broj novozaraženih nastaviti da raste “najvjerovatnije” još dvije sedmice, a da bi “spuštanje” epidemiološke krive trebalo da počne u drugoj polovini.

U Srbiji je u utorak potvrđeno 18.006 novih slučajeva zaraze korona virusom, od ukupno 39.740 testiranih uzoraka, što je najveći broj novozaraženih od početka pandemije, a preminulo je još 26 osoba.

Izvor: Agencije