Zoran Milanović odlikovao kardinala Vinka Puljića

Nadbiskup vrhbosanski je odlikovan za, između ostalog, izuzetan doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta.

Milanović je naveo je da je kardinal Puljić za Hrvate u Bosni i Hercegovini napravio puno (Anadolija)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odlikovao je Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog za izuzetan doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta, te za iznimne uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju.

Milanović je izrazio zadovoljstvo da u ime hrvatske države može uručiti visoko odlikovanje, Velered kralja Dmitra Zvonimira kardinalu Puljiću dodavši kako već godinama prati njegov rad i poslanje.

“Mislim da su ovih više desetljeća, koliko ste radili i kao pastir i zadnjih nekoliko kao vrhbosanski nadbiskup, ostavili jedan svijetao, blistav trag, i kao čovjek i kao crkveni prelat katoličke crkve, crkve kojoj pripada najveći dio hrvatskih građana, naših ljudi, Hrvata u Bosni i Hercegovini, i koja je bez na osobne stavove ili pregnuća činjenica da je to vjera kojoj pripada najveći dio hrvatskog naroda u BiH i u ovoj državi“, rekao je Milanović.

Naveo je da je kardinal Puljić također, za Hrvate u Bosni i Hercegovini napravio puno.

“Oni tamo žive u susjednoj prijateljskoj državi čiju opstojnost nikada, ničim nećemo dovesti u pitanje, ali čija prava, od kojih su neka ugrabljena, treba vratiti. To više nije vaš posao, vi ste učinili sve što ste mogli, sa svoje strane, da odnosi između nacija i vjera ostaju harmonični, ljudski, u skladu s temeljnim načelima i postulatima onoga što propovijedate, a to je bratstvo sloga, mir i ljubav među ljudima. To je ono čemu treba težiti i što je jedini smisao i sadržaj politike“, poručio je Milanović.

‘Zastupao sam put dijaloga’

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić zahvalio se na dodijeljenom odlikovanju te se u svom obraćanju prisjetio svih onih koji su ga nadahnjivali “kako se ispravno postaviti u izazovnim vremenima koja sam preživio“.

Kao nadahnuće bili su mu, rekao je, prvi vrhbosanski nadbiskup Josip Stadlera, blaženi Alojzije Stepinac i zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić.

U Bosni i Hercegovini smo, naveo je kardinal Puljić, različiti i po vjeri, kulturi i nacionalnom identitetu.

“Zato sam uporno zastupao put dijaloga, međusobnog uvažavanja po onom principu: svoje voljeti, a tuđe poštivati. Ovim priznajem u biti ste ohrabrili sve one koji su sa mnom surađivali na toj istoj crti stavova i opredjeljenja i na tome Vam iskreno zahvaljujem“, zaključio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić.

Izvor: Agencije