Sjeverna Makedonija dobila novu vladu na čelu s Kovačevskim

Kovačevski je naslijedio Zorana Zaeva koji je podnio ostavku u decembru nakon teškog poraza svoje stranke na lokalnim izborima od VMRO DPMNE-a.

Kovačevski je čelno mjesto SDSM-a preuzeo u decembru (EPA)

Parlament Sjeverne Makedonije potvrdio je novu vladu čiji je premijer Dimitar Kovačevski, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), nakon više od dva mjeseca političke krize.

Za novu koalicijsku vladu glasala su 62 zastupnika, a protiv je bilo njih 46, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Kovačevski je naslijedio Zorana Zaeva koji je podnio ostavku u decembru nakon teškog poraza svoje stranke na lokalnim izborima od VMRO DPMNE-a.

Kovačevski je čelno mjesto SDSM-a preuzeo u decembru i obećao se suočiti s energetskom krizom u zemlji i pokušati se približiti Evropskoj uniji, što je put koji trenutno blokira Bugarska.

‘Približiti se Evropskoj uniji’

“Imamo rijetku mogućnost i šansu da se u razdoblju od dvije i po godine posvetimo realnim problemima i životima građana. Imamo obavezu, poslije toliko godina čekanja, približiti se EU-u. Kao što je prethodna vlada ispunila cilj – punopravno članstvo u NATO-u, tako će ova započeti pregovore koji znače ekonomski napredak i razvoj”, rekao je on.

Povodom zahtjeva opozicije da se održe vanredni parlamentarni izbori, on je rekao da će izbori biti u redovnom terminu tek 2024. godine.

Vladajuća većina okupljena oko SDSM-a i albanske partije DUI ima 64 zastupnika u parlamentu Sjeverne Makedonije koji ima ukupno 120 mjesta.

Godine 2019, zemlja je svom imenu dodala “Sjeverna” kako bi se razlikovala od grčke pokrajine Makedonije. To joj je omogućilo da se priključi NATO-u.

Bugarska sada insistira na tome da Skoplje prizna da Makedonci i makedonski jezik imaju bugarske korijene i blokira Sjevernoj Makedoniji pristupanje u EU.

Izvor: Agencije