Sarajevo ponovo ima najzagađeniji zrak na svijetu

Prijestolnica BiH imala indeks AQI od 287, značajno ispred pakistanskog Lahorea (224), indijskog Delhija (216), kineskog Wuhana (196) i indijske Kolkate (174).

Prema pokazateljima IQAira, u Sarajevu je „veoma nezdrava“ kvaliteta zraka u ponedjeljak ujutro (EPA)

Sarajevo ovog jutra ima najzagađeniji zrak na svijetu kada se poredi stanje u glavnim i većim gradovima svijeta, pokazuju podaci specijalizirane internetske stranice IQAir u ponedjeljak ujutro.

Bosanskohercegovačka prijestolnica u 7:00 ujutro je imala indeks zagađenja (AQI) od 287, značajno ispred pakistanskog Lahorea (224), indijskog Delhija (216), kineskog Wuhana (196) i indijske Kolkate (174).

U 10 većih ili glavnih gradova sa najlošijom kvalitetom zraka na svijetu, sa Balkana imaju još tri. Hrvatska prijestolnica Zagreb je šesti (173), glavni grad Srbije Beograd odmah iza njega (170), dok je bugarska Sofija deveta sa AQI indeksom od 164.

Prema pokazateljima IQAira, u Sarajevu je „veoma nezdrava“ kvaliteta zraka u ponedjeljak ujutro, te se dodaje kako je koncentracija čestica PM2.5 trenutno „47,4 puta veća od preporučenih vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije na godišnjem nivou).

“Veoma nezdravo” je još bilo u Lahoreu i Delhiju.

Tri posto promjera dlake

Inače, PM2,5 ili fine čestice su manje od 2,5 μm pa lakše i dublje mogu prodrijeti u organizam. One nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva (ispušni plinovi iz automobila, grijanje na drva ili ugalj…), a sastoje se uglavnom od sulfata, nitrata, amonijaka, organskog i elementarnog ugljika, teških metala, poput olova, mangana, bakra, kadmija, cinka, nikla, vanadija i kroma).

Njihov promjer iznosi približno tri posto promjera dlake kose, a mogu uzrokovati niz problema, od otežanog disanja do peckanja očiju.

Također, zbog toga što su tako male, mogu proći kroz nos i grlo te ući duboko u pluća sve do plućnih alveola, a potom i do krvotoka. Brojna su istraživanja pokazala da postoji uska veza između izloženosti PM2,5 i prerane smrti od srčanih i krvožilnih te od plućnih bolesti.

Izvor: Al Jazeera i agencije