Milanović: Dodik nije okrvavio ruke, on nam je partner u BiH

Problem preglasavanja Hrvata od brojnijih Bošnjaka ne može se riješiti bez bh. Srba, rekao je hrvatski predsjednik.

Ne vidimo da srpska politika radi probleme Hrvatima u BiH, rekao je Zoran Milanović (Arhiva)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik hrvatski je partner u Bosni i Hercegovini, a problem preglasavanja Hrvata od brojnijih Bošnjaka ne može se riješiti bez bosanskohercegovačkih Srba, kazao je novinarima u ponedjeljak Zoran Milanović.

„Nama je Republika Srpska, odnosno Dodik, partner u ovim previranjima. Tko to ne razumije ili ne razumije ili je pokvaren“, odgovorio je Milanović na pitanje novinara o sudjelovanju Milorada Pupovca, člana parlamentarne većine i Srpskog narodnog vijeća na proslavi Dana Republike Srpske, a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

To je „nebitno“ jer Pupovac „ne predstavlja nikoga“ osim „šačice svojih pajdaša“, iako je dio vlasti u Hrvatskoj, rekao je Milanović, prenijela je Hina.

‘Dan RS-a je pogrešno izabran i vrijeđa neke ljude’

Dodik, „koji nije okrvavio ruke u ratu“, je s druge strane „legitiman predstavnik srpskog naroda i Republike Srpske u državi Bosni i Hercegovini koju poštujemo i koju ćemo poštivati“, rekao je predsjednik Hrvatske.

„Ne vidimo da srpska politika radi probleme Hrvatima. Bez Srba u Bosni i Hercegovini mi ovaj problem nećemo riješiti, ako nam je do njega stalo, a meni je stalo. Nekima očito nije (stalo) dovoljno,“ istaknuo je Milanović, referirajući se na zahtjev predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata i Zagreba za izmjenom izbornog zakona u BiH kako bi se onemogućilo bošnjačko preglasavanje malobrojnijih Hrvata na izborima za hrvatskog člana predsjedništva i članove Doma naroda.

Milanović je istaknuo da predstavnici bosanskohercegovačkih Srba „nisu mogli izabrati gori“ datum za Dan Republike Srpske i da je on „pogrešno izabran i vrijeđa neke ljude“.

„Problem je što su tisuće Hrvata i puno više Muslimana ubijeni u Republici Srpskoj. S tim se naprosto teško pomiriti“, kazao je.

Međutim, Republika Srpska je „činjenica“ koja je „na neki način verificirana u Daytonu“.

„Tamo je potpis predsjednika Tuđmana. Nema natrag osim ako izbije novi rat“, kazao je Milanović.

Iako su se na ceremoniji u Banjoj Luci pjevale „krive, loše i bezvezne pjesme“, Milanović je istaknuo da ga više od toga zanima položaj bosanskohercegovačkih Hrvata.

„Dok razgovaramo koje su se pjesme pjevale u Banja Luci, Hrvatima se uzimaju dvije stvari – Dom naroda i Predsjedništvo“, rekao je Milanović.

Neiskrena Izetbegovićeva politika

Pitanje Doma naroda, koje bi potencijalno moglo omogućiti formiranje vlade bez hrvatskih predstavnika, važnije je od Predsjedništva, objasnio je.

Hrvate se time pokušava „potpuno obespraviti“ jer im je kontrola nad Domom naroda potrebna za „zaštitu temeljnih nacionalnih interesa“.

Komentirajući nedavni sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije, najveće bošnjačke stranke u BiH, Bakira Izetbegovića s premijerom Plenkovićem, ocijenio je da je riječ o neiskrenoj Izetbegovićevoj politici te da je ponovio istu stvar kao kada se krajem rujna sastao s Milanovićem.

„Ista ‘spika’ kao prije. Mi i Hrvati – Srbi su strani faktor…“, kazao je Milanović.

Ponovio je da je hrvatska diplomacija trebala stopirati usvajanje zaključaka Vijeća EU-a o BiH u kojima se ne spominju eksplicitno prava konstitutivnih naroda.

„Hrvatska vlast mora biti kategorična“, kazao je Milanović.

„Trebalo je zaustaviti. Izazvati pozornost, a ne skandal“, dodao je hrvatski predsjednik.

Izvor: Agencije