Dodik izvrijeđao Escobara, Nelsona i Schmidta

Milorad Dodik je rekao da će nastaviti s politikom prijenosa nadležnosti s nivoa države BiH na entiteta RS, proces koji je izazvao oštre političke tenzije u zemlji i potakao kritike Zapada.

Milorad Dodik, populistički političar, ponovo je kritikovao zapadne međunarodne dužnosnike u BiH (EPA)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da će nastaviti s politikom prijenosa nadležnosti s nivoa države Bosne i Hercegovine na nivo entiteta Republika Srpska, proces koji je izazvao oštre političke tenzije u zemlji i potakao brojne kritike zapadnih zemalja, ali i sankcije.

Dodik je od vlade RS-a zatražio da izradi set zakona, kojima bi taj entitet izuzeo iz trenutnog ustavno-pravnog poretka BiH, odnosno državno pravosuđe, vojsku, ubiranje indirektnih poreza i niz drugih nadležnosti Dodik od države BiH želi izuzeti u korist entiteta, zbog čega se našao pod američkim sankcijama, a sankcijama prijete i brojne evropske zemlje.

Nastavak secesionističke politike Dodik, koji je i čelnik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pravda „odlukom entitetske skupštine“, koja je podržala prijenos ovlasti sa državnog nivo na taj entitet.

‘Amerikanci su na strani muslimana’

Tako će biti, rekao je Dodik, sve dok se ne riješi pitanje nametanja izmjena Krivičnog zakona BiH, kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločina, što je učinio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a predstavnici entiteta dolazit će na sjednice državnih tijela samo kada je interes RS-a u pitanju.

Dodik je kazao da oni nikada “nisu blokirali rad institucija BiH”, a potom je kontradiktorno kazao da će se tražiti načini za otklanjanje razloga zašto predstavnici RS-a ne učestvuju u radu državnih institucija, objavila je Fena.

„Tražit ćemo načina da se otklone razlozi zašto ne učestvujemo. Moguće je da će se doći do nekog prijedloga. O tome ćemo razgovarati sa svim faktorima u narednim danima. Razgovarat ćemo i sa opozicijom“, najavio je Dodik.

On je u ponedjeljak ponovo kritikovao zapadne međunarodne dužnosnike, kazavši da se Christian Schmidt lažno predstavlja kao visoki predstavnik, a govoreći o sankcijama koje je za njega uvelo Ministarstvo finanisija Sjedinjenih Američkih Država kazao je da su Amerikanci “na strani muslimana u BiH”.

O Schmidtu i Nelsonu kao ‘lažovima’

„Sankcije ni za koga, pa ni za mene, ne predstavljaju sjajnu situaciju. Amerikanci su potpuno na strani muslimana u BiH. Moram reći da je Escobar u stanju i mene smaknuti“, rekao je Dodik, prenio je portal Klix.ba, a uvreda nije poštedio niti visokog predstavnika Christiana Schmidta.

„Plačljivim tonom ovih dana govori da ga spominjem. Spominjem, jer se kao građanin druge države predstavlja lažno i pokušava da drži lekcije svima. RS ne smije prihvatiti takve mešetare i lažove“, dodao je.

Na red je potom došao i američki ambasador u BiH Eric Nelson.

„To što je službenik State Departmenta, ne mora značiti da treba da laže. On ima potencijal da naredi da ne da neko bude sklonjen, nego da ga se ubije. Dosta sam rekao“.

 

Izvor: Agencije