Power: Podrška Schmidtu i svim njegovim ovlastima

BiH treba ispuniti kriterije za funkcionisanje bez međunarodne supervizije, naglašeno je u razgovoru Samanthe Power i Schmidta.

Administratorica je potvrdila podršku SAD-a Visokom predstavniku i njegovoj nadležnosti (EPA)

Uoči posjete Bosni i Hercegovini, administratorica američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power obavila je razgovor sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom

Razgovarano je o trenutnoj političkoj krizi u zemlji, važnosti poduzimanja napora u cilju deeskalacije i pomirenja, kao i potrebi osnaživanja onih koji se bore protiv korupcije i rade na stvaranju ekonomskih prilika za mlade ljude.

‘Budućnost BiH zavisi od lidera i građana’

Administratorica je potvrdila podršku Sjedinjenih Američkih Država Visokom predstavniku i njegovoj nadležnosti u primjeni svih neophodnih ovlasti, uključujući Bonske ovlasti, do potpune provedbe Agende 5+2 i sve dok BiH ne ispuni kriterije za funkcionisanje bez međunarodne supervizije, navedeno je u saopštenju USAID-a.

Saglasili su se da prosperitetna budućnost BiH zavisi od političkih lidera i građana koji trebaju uložiti zajedničke napore kako bi proveli reforme neophodne za ostvarivanje demokratskih i ekonomskih težnji Bosne i Hercegovine.

Administratorica i Visoki predstavnik dogovorili su se da nastave intenzivnu komunikaciju po pitanju trenutne političke situacije, te osiguravanja potpune provedbe Agende 5+2.

 

Izvor: Al Jazeera