Vučić zamolio Dodika da se srpski predstavnici vrate u bh. institucije

Dodik je Vučiću istakao da se protiv entiteta Republika Srpska i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini vodi ‘besprizorna politička i medijska kampanja’.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom u Beogradu, u jeku vrlo visokih političkih tenzija u BiH.

Vučić i Dodik ocijenili su da su mir i stabilnost od ključnog značaja za cijelu regiju, a Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u bh. entitetu Republika Srpska da učestvuju u radu institucija Bosne i Hercegovine i na najbolji način štite interese srpskog naroda i Republike Srpske.

Dodik, čiji Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čini vlast na državnom ali i na entitetskom nivou, najavio je da će Republiku Srpsku izvesti iz trenutnog ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Dodik je Vučiću istakao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini vodi besprizorna politička i medijska kampanja – ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći.

 

‘Sankcije donose samo probleme’

Vučić je ocijenio da su sankcije SAD-a protiv Dodika i drugih zvaničnika Republike Srpske “užasan presedan”, te da jedino mogu da “donesu katastrofalne posljedice” po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u Bosni i Hercegovini, ali i šire, u cijeloj regiji.

“Sankcije su uvek donosile samo problem, a nikada rešenje”, naveo je Vučić.

“Imajući u vidu težinu pozicije celokupnog srpskog naroda, a posebno neprimerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, predsednik Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u Bosni i Hercegovini i na najbolji način štite interese srpskog naroda i Republike Srpske”, istaknuto je u saopštenju nakon sastanka.

Vlasti entiteta Republika Srpska planiraju do polovice ove godine donijeti cijeli niz zakona kojima bi entitet od države preuzeo ingerencije u odbrani, carinskoj politici i pravosuđu, što je izazvalo oštre kritike zapadnih zemalja, uključujući i prijetnje sankcijama.

Srbijanski predsjednik Vučić ranije je rekao da se protivi sankcijama za Dodika, koje najavljuju zapadne zemlje.

Zapad najavljuje sankcije za Dodika

SAD su prošle sedmice već nametnule sankcije srpskom članu Predsjedništva i njegovom pravnom savjetniku Milanu Tegeltiji, označivši ih odgovornima za podrivanje Dejtonskog sporazuma, ali i za umiješanost u korupciju.

Nizozemska se u petak svrstala među države koje podupiru sankcije protiv vlasti u Republici Srpskoj zbog njihovih prijetnji stabilnosti i integritetu Bosne i Hercegovine, potvrdio je Jan Waltmans, nizozemski ambasador u Sarajevu.

“Neustavni koraci Republike Srpske, blokada državnih institucija koju provodi RS i izostanak reformi imat će posljedice. Primjerice, može se očekivati smanjenje EU i međunarodne pomoći. Razmatraju se i drugi koraci”, poruka je koju je ambasador Waltmans objavio na svom Twitter nalogu.

Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano je ranije ove sedmice najavio kako će Vijeće za vanjske poslove EU 24. januara na dnevnom redu imati stanje u Bosni i Hercegovini, što uključuje i raspravu o mogućem poduzimanju kaznenih mjera protiv odgovornih osoba koje dovode u pitanje ustavni poredak i stabilnost države.

Velika Britanija također je podržala uvođenje kaznenih mjera, a za sankcije Dodiku otvoreno se zalaže i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Otvoreni protivnik uvođenja evropskih sankcija Dodiku za sada je jedino Mađarska. Hrvatska također traži da se prije sankcija politička kriza pokuša riješiti dijalogom.

Izvor: Al Jazeera i agencije