Dodik: Akteri u RS-u će razgovarati o molbi Vučića za povratak u institucije BiH

Briga koju pokazuje predsjednik Vučić za nas je važna i mi razumijemo kontekst u kojem je to izrečeno, rekao je Dodik.

Dodik je, između ostalog, rekao da 'ne osjeća odgovornost što je izostao dio pomoći Evropske unije BiH' (EPA)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras da će politički akteri u bh. entitetu Republika Srpska razgovarati o molbi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se predstavnici Srba vrate u institucije BiH.

Dodik, lider najveće stranke u Republici Srpskoj, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, rekao je za RTS da je odluka o povratku srpskih predstavnika u državne institucije BiH na parlamentu tog entiteta koji će se okupiti početkom februara, prenosi Beta.

“Briga koju pokazuje predsjednik Vučić za nas je važna i mi razumijemo kontekst u kojem je to izrečeno. Razgovarat ću u Banja Luci sa partnerima iz vlasti i sa opozicijom. Vučić je također izrazio želju da se vidi i sa drugim akterima u Republici Srpskoj i da razgovara o tome. To će biti narednih dana”, kazao je Dodik koji se u Beogradu sastao sa predsjednikom Srbije.

Kabinet predsjednika Srbije saopćio je nakon sastanka da je Vučić zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH i da na najbolji način štite interese srpskog naroda i Republike Srpske.

‘Sve po Ustavu BiH’

Dodik je rekao i da je BiH “velika nevolja i retrogradna ideja” i ponovio da rukovodstvo Republike Srpske traži jedino da se poštuje Ustav BiH, odnosno Dejtonski sporazum kojim je 1995. godine okončan rat.

“Ključno pitanje je kako Srbi ne mogu da dobiju ono što smo već dobili i što piše u Dejtonskom sporazumu. Precizno piše da BiH pripada samo ono što je izričito dato BiH, a da ono što nije izričito dato pripada entitetima. Ono što je nama dato sada se skrnavi kroz odluke o šumama i zemljištu i mnogo čemu drugom”, kazao je.

Naveo je da “ne osjeća odgovornost” što je izostao dio pomoći Evropske unije BiH, navodeći da je “sva pomoć koja dolazi iz EU uvijek uslovljena i politički motivisana”.

“Nismo mi ti koji to zaustavljamo, ali smatramo da je ključno da se BiH vrati ustavnom sistemu i da bude eliminisan paraustavni sistem koji sada postoji. Samo tražimo da sve bude po Ustavu BiH, ali sve češće čujemo od stranaca da treba da se sprovode politike koje idu ka centralizaciji. Nemamo pravo da se ponašamo suprotno Ustavu BiH”, dodao je.

Kritike zbog 9. januara

Povodom kritika zbog načina na koji je u nedjelju u Banja Luci obilježen Dan Republike Srpske, 9. januar, Dodik je rekao da je “indikativno da smeta sve što je legalno i regularno kao što su policijske snage”.

“Njih boli činjenica da je 30.000 ljudi neorganizovano izašlo na ulicu da bude dio manifestacije, a zanemaruju poziv na mobilizaciju zelenih beretki (u Bužimu). Nastavićemo da slavimo Dan Republike Srpske”, naveo je Dodik.

Dodik se suočio sa brojnim kritikama zbog proslave Dana Republike Srpske u nedjelju, kada su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS-a u maskirnim uniformama, između ostalog, pjevali “Srba ima kao lista, nema više komunista. Za krst, za krst, Nemanjića, za slavu, za slavu, Obilića”.

Izvor: Agencije