U Sloveniji virus ušao u bolnice, u Srbiji više od 13.700 novozaraženih

Vlade u regiji uvode strožje epidemiološke mjere, kako bi se pokušalo zaustaviti naglo širenje korona virusa.

Veliku bojazan u sadašnjem valu u Sloveniji izaziva činjenica da je virus prodro u veći broj bolnica (Armin Durgut / PIXSELL)

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 13.753 novih slučaja korona virusa, na osnovu 33.163 testiranih uzoraka.

Od posljednjeg preseka preminulo je 19 osoba, javlja Tanjug.

Na respiratorima se trenutno nalazi 96 pacijenata oboljelih od COVID-a 19.

Slovenija: Virus ušao u bolnice

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 6.855 novih zaraza korona virusom, nešto manje od rekordnih 7.420 slučajeva dan ranije, ali i preko 3.000 zaraza više nego prije sedam dana, a epidemiolozi epidemiološko stanje ocjenjuju vrlo ozbiljnim, osobito stoga jer je virus ušao u više bolnica, prenosi Hina.

S 13.335 PCR testiranja potvrđeno je 6.855 infekcija, što znači da je 51,4 posto testova bilo pozitivnih, u bolnicama je trenutno 527 COVID pacijenata, od čega 153 na intenzivnim odjelima, a umrlo je još sedam oboljelih, potvrdilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva.

Kako prenose slovenski mediji, veliku bojazan u sadašnjem valu, u kojemu prevladava omikron varijanta virusa, izaziva činjenica da je virus prodro u veći broj bolnica, zbog čega bi neke od njih mogle ostati bez potrebnog kadra za skrb o najtežim pacijentima.

To se najprije dogodilo u općoj bolnici Jesenice, a onda u nekoliko manjih bolnica, a sada i u mariborskoj kliničkoj bolnici, jednoj od najvećih u državi, u kojoj je trenutno 17 zaposlenih u izolaciji i još 25 u karanteni zbog rizičnih kontakata.

Oko 30 hiljada učenika kod ostalo kod kuće

Isto tako strahuje se kako će se razvijati situacija u obrazovnom procesu jer je po zadnjim podacima oko 30 hiljada učenika osnovnih i srednjih škola, zbog zaraze ili rizičnih kontakata, kod kuće, a protokol za nastavu uživo nedavno je zaoštren pa bi veći broj škola morao prijeći na nastavu on-line ako se trend povećanja zaraza izazvanih omikron sojem nastavi.

Prema novim podacima slovenskog Instituta za javno zdravlje, trenutno je u Sloveniji aktivnih 50.641 slučaj zaraze. Četrnaestodnevna incidencija zaraza na sto hiljada stanovnika i dalje raste i trenutno iznosi  2.401, dok je sedmodnevni prosjek otkrivenih zaraza u jednom danu porastao na 4.844.

Udio vakcinisanih osnovnim dozama i dalje sporo raste i iznosi sada 57 posto vakcinisane populacije, zbog čega je vlada pokrenula akciju masovnog vakcinisanja koje traje od danas do subote. Tim će se danima odvijati masovna akcija vakcinacije na postojećim i novim lokalnim punktovima, te u COVID bolnicama, a lokalno su organizirane i mobilne ekipe.

U akciji nazvanoj “Dani vakcinacije” građani se mogu vakcinisati bez naručivanja prvom, drugom ili trećom booster dozom, a primjenjuju se vakcine Pfizer-BioNTech i Moderna.

U BiH 2.590 pozitivnih, 24 osobe preminule

U Bosni i Hercegovini je registrovano 2.590 osoba pozitivnih na korona virus, od 5.942 obrađena testa, što je najviše u ovom valu pandemije.

Preminule su 24 osobe, prema podacima entitetskih ustanova za javno zdravstvo i Vlade Brčko distrikta.

Dan ranije u toj je zemlji registrovano 2.577 osoba pozitivnih na korona virus, od 6.193 obrađena testa, a preminule su 22 osobe.

U Bosni i Hercegovini osim što zabilježen veći broj zaraženih nego dan ranije, povećan je i udio zaraženih u ukupnom broju testiranih osoba, zbog čega epidemiolozi upozoravaju građane da se što prije vakcinišu, ali da se svi podjednako nastave pridržavati epidemioloških mjera.

Federacija BiH, jedan od dva entiteta u zemlju, zbog pogoršane epidemiološke slike pooštrio je epidemiološke mjere, uključujući ograničavanje broja ljudi koji mogu boraviti na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Hrvatska: Više od 9.000 novozaraženih

Hrvatska u posljednja 24 sata bilježi visokih 9.157 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok su od posljedica preminule još 23 osobe.

Stožer civilne zaštite te zemlje izvijestio je kako je broj aktivnih slučajeva COVID-19 danas ukupno 55.500. Među njima je 1.755 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 216, prema posljednjim dostupnim podacima.

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako u Hrvatskoj u proteklih sedam dana ima više od 48.600 slučajeva zaraze korona virusom, što je najveći broj u jednoj sedmici u protekle dvije godine koliko pandemija traje.

To je duplo više nego što je bilo prije dvije sedmice, a danas je broj umrlih u Hrvatskoj premašio prag od 13.000 ljudi.

Ta činjenica je važna u svjetlu druge činjenice, rekao je hrvatski premijer, a to je da se dnevni ritam vakcinacije usporava. Od početka marta do kraja jula, u Hrvatskoj je vakcinisano 1,14 miliona stanovnika, a od tada do danas, nešto manje od milion osoba.

Dodao je kako Hrvatska od juna ima situaciju sporosti u vakcinaciji i rezervi kod dijela građana koji se ne žele vakcinisati te istaknuo kako Vlada smatra da je to štetno za njih same, pogotovo za one koji su se zarazili, a nisu se vakcinisali, a neki od njih su izgubili i život.

“Samo kombinacijom cijepljenja, booster doze i pridržavanja epidemioloških mjera možemo doći u situaciju da budemo bolje zaštićeni. Još jednom molim građane da se cijepe, poklone povjerenje znanosti, struci, liječnicima, epidemiolozima, infektolozima koji ulažu enormne napore na zaštiti zdravlja građana sve ovo vrijeme”, rekao je Plenković.

Izvor: Agencije