Srbija: VD direktor EPS-a Milorad Grčić podnio ostavku

Grčićevu ostavku poslije niza krupnih problema u proizvodnji električne energije u Termoelektranama Nikola Tesla u posljednjih mjesec dana najavio je krajem godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Grčić je podsjetio da je funkciju direktora EPS-a obavljao u izuzetvno složenim okolnostima (Al Jazeera)

VD direktor EPS-a Milorad Grčić podnio je neopozivu ostavku, i u pismu ostavci pozvao i na smjenu Zorane Mihajlović, da više ne bude zadužena za rudarstvo i energetiku u Srbiji, prenosi Tanjug.

Mediji objavljuju i čitavo pismo Grčića a u EPS-u saznajemo da je ostavka podnijeta uz komentar da je riječ o ličnom činu.

Grčićevu ostavku poslije niza krupnih problema u proizvodnji električne energije u Termoelektranama Nikola Tesla u posljednjih mjesec dana najavio je krajem godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U pismu Grčić je podsjetio da je funkciju direktora EPS-a obavljao u izuzetvno složenim okolnostima, ističući poplave koje su devastirale elektroenergetski potencijal Srbije, kao i kampanju protiv rudarskog kompleksa i termoenergetskog sektora.

Brojniji pozitivni rezultati

“Uz osećanje lične odgovornosti želim da jasno istaknem da nije bilo dovoljno novih investicija. Razlozi zbog kojih se nisu ostvarili neki od planiranih projekata, a neki drugi su kasnili da realizacijom, su brojni, ali kao čovek koji je naučio da preuzima odgovornost, reći ću još jednom da sam isključivo ja odgovoran za to”, naveo je Grčić.

Dodao je da su znatno brojniji pozitivni rezultati koji su plod rada svih posvećenih radnika u EPS-u.

“To su ljudi kojima sam beskrajno zahvalan, jer su svoje preduzeće i svoju državu stavljali ne samo ispred svojih porodica, već i ispred svojih života. Pokrenuti su investicioni projekti koji su godinama stajali po fiokama, izvukao sam probleme ispod „tepiha” i krenuli smo da ih rešavamo”, ocijenio je on.

Uz opasku da ne zna nikoga ko nije griješio, ocijenio je da probleme koji postoje ali i ostvarene uspjehe u EPS-u može nabrajati danima.

“Umesto toga, kao odgovoran i čestit čovek, podnosim svoju ostavku, zbog onoga sto se u narodu zove objektivna odgovornost”, ocijenio je on.

Upozorio na djelovanje Zorane Mihajlović

Pismo sa ostavkom iskoristio je, kako kaže, da “ne mareći za hijerarhiju” upozori na ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović i konstatovao da ukoliko Mihajlović ostane na čelu Ministarstva “i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast”; ocijenio je on.

Kako je napisao Mihajlovićeva radeći za strane mentore i poslovne partnere “ne uništava samo jedno od najvažnijih ministarstava, ona potpuno razgrađuje naš celokupni elektroenergetski potencijal i uništava taj sektor, koji je srce naše države”.

U dužem pismu kojim je podnio neopozivu ostavku Grčić je detaljno naveo sve što je u EPS-u urađeno, odnosno koliko je novca u to investirano, potanko navodeći i planove te kompanije.

Izvor: Agencije