Pokrenut nadzor o trgovanju vrijednosnim papirima banaka koje nadzire HNB

Više od 40 zaposlenika HNB-a, uključujući i guvernera Borisa Vujčića, trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB, tvrdi Index.

Ovisno o rezultatu nadzora Hanfa će podnijeti prijave nadležnim državnim tijelima (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga u srijedu je izvijestila da je pokrenula nadzor radi utvrđivanja jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke prekršili odredbe Uredbe o zloupotrebi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija.

Nadzor je pokrenut po službenoj dužnosti, a nakon članka na portalu Index, koji je u ponedjeljak objavio da je u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a, uključujući i guvernera HNB-a Borisa Vujčića i njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB, a pritom je zabilježeno ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset miliona kuna [1,32 miliona eura], prenosi Hina.

Hanfa je u svom saopćenju istakla da je, kako bi mogla utvrditi potpuno i tačno činjenično stanje, započela s prikupljanjem relevantne dokumentacije i očitovanja od osoba koje imaju informacije od interesa za provođenje nadzora, te da će temeljem tih saznanja provesti analize i donijeti zaključke.

Hanfa će o rezultatima nadzora izvijestiti javnost te ovisno o rezultatu nadzora podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim državnim tijelima, poručili su iz regulatorne agencije.

Napomenuli su da Hanfa, sukladno Uredbi o zlouporabi tržišta, kontinuirano prati i provodi nadzor moguće zlouporabe tržišta i samostalno reagira ukoliko primijeti transakcije, događaje i postupanja koji mogu upućivati na trgovanje temeljem povlaštenih informacija, no zaprima i prijave na sumnju na zlouporabu tržišta.

Ovlasti Hanfe su ograničene

Takve sumnje Hanfi uvijek može prijaviti Zagrebačka berza, investicijsko društvo, ali i bilo tko od drugih privatnih ili javnih institucija te građani imenom ili anonimno.

Hanfa nema ovlasti za pokretanje nadzora u dijelu kršenja Zakona o HNB-u i internih pravila HNB-a.

Iz Hanfe su istaknuli da kršenje Zakona o HNB-u i internih pravila od strane zaposlenika HNB-a, na način da se trguje vrijednosnim papirima kreditnih institucija, ne znači nužno i zloupotrebu tržišta u smislu Zakona o tržištu kapitala i Uredbe o zlouporabi tržišta.

U dijelu eventualnog kršenja Zakona o HNB-u i internih pravila HNB-a, Hanfa nema ovlasti za pokretanje nadzora, apostrofirali su iz Hanfe.

HNB je u svom jučerašnjem odgovoru rekao da Vujčić i Švaljek nisu prekršili ni jednu zakonsku odredbu, pri čemu su između ostalog apostrofirali da treba razlikovati dionice i vlasničke udjele od korporativnih obveznica banaka.

Vujčić je u jučerašnjem Dnevniku HTV-a između ostalog rekao da se nije koristio povlaštenim informacijama za stjecanje osobne koristi, da nema saznanja da su to radili drugi djelatnici HNB-a te je pozvao sve koji imaju dokaze o takvim radnjama da obavijeste HNB i Hanfu.

Izvor: Agencije