OSCE: Zaustaviti sve aktivnosti koje mogu dovesti do konflikta u BiH

Misija OSCE-a je reagovala na provokacije prema bošnjačkom stanovništvu u više gradova entiteta RS.

OSCE je pozvao političare da budu primjer odgovornog ponašanja (Screenshot)

Misija Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini saopštila je da korištenje zapaljive retorike i podjela proteklih dana, koju koriste zvaničnici, uključujući i one iz entiteta Republika Srpska, doprinosi pojavi incidenata i međunacionalnih tenzija.

Misija OSCE-a je, reagujući na provokacije prema bošnjačkom stanovništvu u više gradova Republike Srpske tokom božićnih praznika i proslave neustavnog Dana RS-a, upozorila da se moraju zaustaviti sve aktivnosti koje mogu dovesti do konflikta i destabilizacije mira i sigurnosti u BiH.

“Poštovanje drugih, nezavisno od njihove vjerske, kulturne ili etničke pripadnosti ili orijentacije, mora biti zaštićeno od svih, u interesu svih. Izabrani i imenovani zvaničnici imaju posebnu odgovornost da štite interese svih građana, nezavisno od njihovog porijekla“, naveli su u saopštenju, prenijela je Beta.

‘Pratiti sistemski odgovor institucija’

Oni su pozvali političare da odbace retoriku podjela i da budu primjer odgovornog ponašanja, da smiruju tenzije i promovišu konstruktivan dijalog.

Misija OSCE-a u BiH pohvalila je to što su nadležne institucije pokrenule istragu o incidentima u Bijeljini, Prijedoru i Brčkom.

“Pozivamo organe vlasti na drugim lokacijama gdje su se desili incidenti da preduzmu iste korake bez odlaganja. Pozdravljamo osude ovih incidenata od nekoliko visokih političkih i vjerskih zvaničnika, te predstavnika civilnog društva širom države, kao i javnu podršku za one koji su bili meta ovih incidenata”, ističe se u saopštenju.

Na taj način, kako se navodi, šalje se jasan signal nulte tolerancije i pomaže se vraćanju povjerenja u institucije i vladavinu prava.

“Misija OSCE-a u BiH će nastaviti sistemski pratiti odgovore institucija na ove incidente, da razgovara s ugroženim zajednicama kako bi bolje razumjela i pomogla u odgovoru na njihove probleme”, naglašeno je u saopštenju.

Misija UN-a: Uznemireni nizom incidenata

Reagovala je i Misija Ujedinjenih nacija u BiH, koja je istakla da je “uznemirena nizom incidenata koji su se proteklih dana dogodili u Bijeljini, Prijedoru, Foči, Gackom, Višegradu, Brčko distriktu BiH i drugim mjestima, a koji uključuju veličanje zločina i ratnih zločinaca, pozive i poticanje na nasilje, štetu na natpisima koji odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici i druga uvredljiva djela prema onima koji su preživjeli svirepe zločine”.

“Takvim događajima nije mjesto u demokratskom društvu. Oni trajno produžavaju patnju preživjelih i porodica žrtava, koji zaslužuju poštovanje i suosjećanje. Ujedinjene nacije pozivaju sve relevantne nivoe vlasti i institucije u Bosni i Hercegovini da osiguraju poduzimanje potrebnih mjera za sprječavanje i djelovanje protiv trajnog ponavljanja bilo kakvih manifestacija diskriminacije i mržnje, koje samo potpiruju osjećaj nesigurnosti, tjeskobe i nepovjerenja. Ljudi u Bosni i Hercegovini zaslužuju živjeti u okruženju međusobnog razumijevanja, poštovanja i dostojanstva.”

Izvor: Agencije