Hrvatska Vlada priprema paket mjera za ublažavanje rasta cijena energije

Imamo niz alata na raspolaganju, rekao je premijer Andrej Plenković.

Plenković: Pripremamo mjera koje će smanjiti bilo kakav udar na standard građana (Pixsell)

Vlada će izaći s cjelovitim paketom mjera za ublažavanje učinka rasta cijena energenata na građane i gospodarstvo, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković.

“Imamo niz alata na raspolaganju, bilo da su u pitanju određene mjere ili aktivnosti najvećega distributera – a to je HEP – koji također može poduzeti određene mjere, regulatori, a u konačnici i Vlada, tako da ćemo do trenutka kada to pitanje postane aktualno imati cijeli paket koji će olakšati, odnosno spriječiti veći udar na standard građana”, rekao je Plenković novinarima, prenijela je Hina.

Nije govorio detaljno u kojem će smjeru ići Vladine mjere – hoće li se reagirati u pogledu cijena energenata, nižeg PDV-a, vaučera za struju i drugih rješenja o kojima se nagađa u javnosti.

‘Struja i plin nisu poskupjeli’

Premijer je istaknuo da u odnosu na druge zemlje EU-a, “kod nas struja i plin zadnjih mjeseci nisu poskupjeli”.

“To se dogodilo zato što smo tiho radili, razgovarali i gledali da nema udara na standard građana”, rekao je.

Najavio je da će Vlada u oblikovanju mjera koje bi građanima i privrednicima trebale olakšati izvjesno poskupljenje struje i plina od 1. aprila, primijeniti načelo koje je primijenila i kod politike očuvanja radnih mjesta, a to je cjelovitost svojih politika.

U tom smislu, rekao je, Vlada će “učiniti sve da, kada završi sezona grijanja, prije toga donese okvir politika i mjera koje će smanjiti bilo kakav udar na standard građana, a koji bi bio uzrokovan rastom cijena energenata, što je i globalni trend”.

Izvor: Agencije