WHO: Više od polovine Evropljana zarazit će se omikronom

Kluge je naveo kako je omikron soj registriran u 50 od 53 država Evrope i centralne Azije, kao i da je brzo postao dominantan na zapadu Evrope i da se sada širi na Zapadnom Balkanu.

Kluge je istakao da je omikron soj postao dominantan i kako je u borbi protiv širenja neophodno koristiti sve raspoložive instrumente (EPA - Ilustracija)

Više od polovine populacije Evrope će, kako se očekuje, biti zaraženo omikron sojem korona virusa u narednih šest do osam sedmica, izjavio je danas direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge, prenosi agencija Tanjug.

Kluge je naveo kako je omikron soj registriran u 50 od 53 država Evrope i centralne Azije, kao i da je brzo postao dominantan na zapadu Evrope i da se sada širi na Zapadnom Balkanu.

„U Evropi je zabilježeno više od sedam miliona novoprijavljenih slučajeva COVID-19 u prvoj sedmici 2022. godine, što se više nego udvostručilo u periodu od dvije sedmice”, izjavio je on na konferenciji za novinare.

„Ovim tempom, Institut za zdravstvene statistike i evaluaciju predviđa kako će više od 50 posto stanovnika regije biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam sedmica.“

Veliki izazov

Kluge je istakao da je omikron soj postao dominantan i kako je u borbi protiv širenja neophodno koristiti sve raspoložive instrumente. Prema njegovim riječima, 26 zemalja je saopćilo da više od jedan posto populacije svake sedmice oboljeva od COVID-19. Šef WHO-a za Evropu je istakao da, u aktuelnoj situaciji, škole trebaju biti ustanove koje bi se posljednje zatvorile i prve otvorile.

Kazao je da je, zbog brzog širenja omikrona, neophodno provjetravanje, povećanje higijenskih mjera, kao i nošenje maski višeg nivoa zašite. Ukazao je da dramatični rastući broj inficiranih može dovesti do toga da neće biti nastavnika, a u zdravstvu medicinskog osoblja. Zbog toga, kaže, ovaj soj je veliki izazov, uslijed čega je neophodno fokusirati se na to da se širenje drži pod kontrolom.

Istakao je da je prioritet zaštita rizičnih grupa, poduzimanje preventivnih mjera kod medicinskih radnika, kao i spriječiti posljedice po zdravstveni sistem, škole i privredu.

Kluge je kazao kako su vakcine bitan instrument, jer pružaju zaštitu od težeg oboljenja. Međutim, rekao je da dvije doze nisu dovoljne i da booster doza diže nivo zaštite. Njegova ključna poruka je da je neophodno da se treba zaštititi od zaraze, jer ima mnogo nevakcinisanih.

Brzi rast brojki na Balkanu

Vrhunac omikron soja mogao bi, kaže, uslijediti mnogo ranije nego što se očekuje. Ukazao je da se sve odluke o skraćenju karantina trebaju donositi u kombinaciji sa testiranjem. Kazao je i da se trebaju primijeniti novi protokoli u liječenju u koje bi trebalo uključiti nove lijekove.

Stručnjakinja WHO-a Catherine Smallwood, upitana za stanje na Zapadnom Balkanu, kazala je da su neke zemlje kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina suočene sa brzim rastom broja oboljelih.

„Vidimo dalje napredovanje omikron soja, a i dalje je na Balkanu prisutan i delta soj”, rekla je ona, te istakla kako raspoloživi PCR i brzi testovi dobro prepoznaju infekcije omikron sojem.

„Svako ko je pozitivno testiran treba što prije biti izoliran”, dodala je ona.

Na pitanje da li postoje novi sojevi, Smallwood je, u vezi medijskih natpisa o „deltakron“ soju, rekla da se najvjerovatnije radi o kontaminaciji u laboratoriji prije nego o novom soju.

Izvor: Agencije