Početak suđenja Dijani Hrkalović zakazan za 2. mart

Bivša državna sekretarka MUP-a Srbije je u pritvoru, a Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbe njenih advokata na rješenje kojim joj je Specijalni sud 24. decembra ponovo odredio pritvor.

Dijana Hrkalović tereti se dva krivična djela (MUP Srbije)

Viši sud u Beogradu zakazao je za 2. mart početak suđenja bivšoj državnoj sekretarki Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijani Hrkalović i još dvojici optuženih.

Advokat Sead Spahović, pravni zastupnik bivše državne sekretarke, rekao je agenciji Beta da je odbrana jučer dobila obavještenje Posebnog odjeljenja Višeg suda da je početak suđenja Hrkalović zakazan za 2. mart.

On je napomenuo da je sud bio dužan da održi suđenje njegovoj klijentkinji i da se time što nije krše njena prava.

Hrkalović je u pritvoru, a Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbe njenih advokata na rješenje kojim joj je Specijalni sud 24. decembra ponovo odredio pritvor.

Žalbe su odbijene zbog mogućeg skrivanja, odnosno bjekstva okrivljene, kao i utjecaja na suokrivljenog Milorada Šušnjića, rečeno je prethodno agenciji Beta u tom sudu.

Tereti se za dva krivična djela

Hrkalović je 24. decembra vraćena u pritvor, nakon usvajanja žalbe Tužlaštva za organizovani kriminal.

To tužilaštvo optužnim prijedlogom tereti Hrkalović za dva krivična djela trgovina utjecajem, u slučaju ubistva karatiste Vlastimira Miloševića u Beogradu i nezakonitog prisluškivanja Darka Eleza.

Tužilaštvo je zatražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

U istom predmetu terete se i bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić za zloupotrebu službenog položaja.

Za Milenkovića je zatraženo godinu dana zatvora, a za Šušnjića dvije godine zatvora.

Hrkalović, koja je nešto manje od dva mjeseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, od hapšenja 15. oktobra, negirala je krivicu.

Izvor: Agencije