Kovačevski saopćio prijedlog članova nove makedonske vlade

On je rekao da će novu vladu činiti ministri SDSM, DUI, LDP i Alternative u skladu sa preuzetim obavezama i programom vlade.

Kovačevski je rekao da je odluku da pojedini ministri ostanu u pojedinim resorima donio na osnovu analiza koje su pokazale da je u tim resorima postignut dobar učinak (EPA)

Mandatar Dimitar Kovačevski saopćio je danas prijedlog članova nove makedonske vlade i program njenog rada, čiji će fokus biti bavljenje energetskom krizom, održavanjem životnog standarda, ekonomijom i realizacijom nekih velikih infrastrukturnih projekata, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na medije iz Sjeverne Makedonije.

On je rekao kako će novu vladu činiti ministri SDSM-a, DUI-a, LDP-a i Alternative u skladu sa preuzetim obavezama i programom vlade.

Na pitanje zašto je zadržao neke ministre, a nije predložio potpuno novu vladu, Kovačevski je rekao kako je, kada je riječ o ministrima SDSM-a, ranije već izjavio da će se pridržavati principa ispunjavanja obaveza, kapaciteta ličnosti i performansi kandidiranja za pojedine resore, te zato i dolazi do kandidovanja novih i rotiranja starih ministara koji su se pokazali efikasnim u vođenju određenog resora.

Kovačevski je rekao da je odluku da pojedini ministri ostanu u pojedinim resorima donio na osnovu analiza koje su pokazale da je u tim resorima postignut dobar učinak, da je postignut standard i da je na visokom nivou realiziran dio operativnih i dio kapitalnih investicija.

Nove karijere

Prema njegovim riječima, neki od starih ministara nisu uključeni u novi kabinet po njihovom izboru, a ne zbog nezadovoljstva njihovim radom, jer se, kako je rekao, nakon ostavke Zorana Zaeva ne vide u novom vladinom timu. Dodao je da su neki od tih ministara odlučili da svoje karijere usmjere u drugom pravcu.

Kočevski je predložio četiri ministra bez portfelja, jedan više u odnosu na prethodnu vladu i on će se baviti dijasporom.

Među onima koji odlaze su ministrica odbrane Radmila Šekerinska, ministar vanjskih i evropskih poslova Nikola Dimitrov, zdravlja Venko Filipče, te rada i socijalnih pitanja Mila Carovska.

U novoj vladi albanska partija DUI će imati šest ministara, Alternativa tri, a ostalih 12, uključujući Kočevskog iz koalicije SDSM.

Izvor: Agencije