Albanija angažuje američku kompaniju u borbi protiv cyber napada

Ta odluka uslijedila je poslije prošlomjesečnog objavljivanja povjerljivih ličnih informacija iz vladine baze podataka o zaposlenima.

Albanski premijer Edi Rama potvrdio saradnju sa američkom Jones Groupom (EPA)

Albanska vlada saopštila je danas da će angažovati jednu američku kompaniju kako bi pojačala cyber sigurnost.

Ta odluka uslijedila je poslije prošlomjesečnog objavljivanja povjerljivih ličnih informacija iz vladine baze podataka o zaposlenima.

Zvanična Tirana i Jones Group International iz Virginije potpisali su memorandum o razumijevanju o “jačanju sigurnosti digitalnih sistema”, rekao je albanski premijer Edi Rama, a prenijela je agencija AP.

U decembru su “procurili” lični podaci oko 690.000 ljudi, uključujući broj lične karte i podatke o zaposlenju i zaradama iz vladine baze podataka o ljudima zaposlenim u javnom i privatnom sektoru. Te povjerljive informacije su masovno dijeljene na aplikacijama.

Zbog tog slučaja uhapšene su četiri osobe, koje su kasnije puštene iz pritvora, i pokrenuta je istraga, prenosi Tanjug.

Američka podrška

“Jones Group” vodi penzionisani general James Jones bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost i komandant združenih snaga u Evropi.

Ta američka kompanija će “u potpunosti skenirati naše sisteme da bi utvrdila na koji način su izloženi unutrašnjim i stranim napadima”, objasnila je albanska ministrica infrastrukture Belinda Balaku.

Skandal s curenjem zaštićenih ličnih podataka pogodio je Albaniju pred parlamentarne izbore u aprilu u toj zemlji.

Izvor: Agencije