Albanija od 1. januara u Vijeću sigurnosti UN-a: Prilika da se unapredi pozicija Kosova

Među pet novih nestalnih članica ovog tijela Ujedinjenih naroda s dvogodišnjim mandatom nalaze se i Brazil, Gabon, Gana i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Vijeće sigurnosti UN-a ima 15 članica, od kojih je pet stalnih s pravom veta (EPA)

Ministrica vanjskih poslova Albanije Olta Xhacka rekla je da će Albanija iskoristiti poziciju u Vijeću sigurnosti Ujedinjeni naroda, između ostalog da unapredi i “poziciju Kosova”, “kao i proces priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama”.

Albanija je od subote, po prvi put, nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, u ime grupe istočnoevropskih zemalja.

Među pet novih nestalnih članica s dvogodišnjim mandatom, koje su izabrane u junu prošle godine, nalaze se i Brazil, Gabon, Gana i Ujedinjeni Arapski Emirati, prenosi Beta.

Vijeće sigurnosti UN-a ima 15 članica, od kojih je pet stalnih, s pravom veta – Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija, a deset se bira na period od dvije godine, ali tako da se svake godine zamjenjuje po pet članica.

Za Brazil 11. mandat

Nestalne članice biraju se po regionalnom principu.

Neparnih godina u Vijeće sigurnosti UN-a ulaze po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dvije iz grupe zapadnih zemalja, a parnih godina dvije zemlje iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope.

Parna godina je početak mandata i za arapsku članicu.

Od novih nestalnih članica najviše iskustva ima Brazil, kome je ovo 11. dvogodišnji mandat u Vijeću sigurnosti, a najmanje Albanija, čiji će predstavnik prvi put sjediti u tom tijelu.

Gabon i Gana ranije su tri puta birani za nestalne članice, a Ujedinjeni Arapski Emirati jednom.

Više od trećine zemalja članica UN-a nikada nisu bile zastupljene u Vijeću sigurnosti UN-a.

Četiri mandata bivše SFRJ

Među njima su i Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Bivša SFR Jugoslavija je četiri puta bila nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, a od njenog raspada su, kao samostalne države, članice tog tijela do sada bile Slovenija (1998-99), Hrvatska (2008-09) i Bosna i Hercegovina (2010-11).

Nove nestalne članice Vijeća sigurnsti UN-a od 1. januara 2022. godine pridružit će se Indiji, Irskoj, Keniji, Meksiku i Norveškoj, koje su nestalne članice od prošle godine.

Izvor: Agencije