Suđenje Gucatiju i Haradinaju počinje 7. oktobra u Hagu

Pred Specijaliziranim vijećima Kosova počet će suđenje u predmetu protiv lidera Organizacije ratnih veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Gucatia i Haradinaja su u prvim pristupima sudu izjavili da nisu krivi (Reuters)

Pred Specijaliziranim vijećima Kosova u Hagu 7. oktobra počet će suđenje u predmetu protiv lidera Organizacije ratnih veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja optuženih za ometanje rada suda.

Na u srijedu održanoj pripremnoj konferenciji u predmetu Gucati-Haradinaj naloženo je da će suđenje u ovom predmetu početi 7. oktobra uvodnim izlaganjem Specijaliziranog tužilaštva, prenosi Anadolija.

Kako je saopćeno na stranici tog Suda, izvođenje dokaza tužilaštva će početi 18. oktobra, a tužilaštvo će pozvati tri svjedoka i imat će četiri dana za svoj predmet.

Trenutni ciljni datum za završetak izvođenja dokaza tužilaštva je 9. novembar, a za završetak cijelog suđenja 17. decembar.

Sudija za prethodni postupak Specijaliziranih vijeća Kosova potvrdio je 11. decembra 2020. godine optužnicu protiv Gucatija i Haradinaja za krivična djela protiv pravosuđa, odnosno ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svjedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Uhapšeni 25. septembra prošle godine

Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su najkasnije od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare i drugim skupovima koji su se medijski prenosili, kao i daljim distribuiranjem, uključujući putem izjava na društvenim mrežama, Gucati i Haradinaj neovlašteno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijaliziranim vijećima, uključujući zaštićene podatke o izvjesnim potencijalnim svjedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

Gucati i Haradinaj su svjedocima upućivali potcjenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali namjeru da sabotiraju rad Specijaliziranih vijeća.

Tim radnjama su učinili povredu tajnosti postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje svjedoka Specijaliziranog tužilaštva, što je imalo za posljedicu opstrukciju njegovog rada i istraga.

Gucatia i Haradinaja je uhapsilo Specijalizirano tužilaštvo kao osumnjičena lica 25. septembra 2020. godine, a u prvim pristupima sudu su izjavili da nisu krivi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada