Vučić poručio Schmidtu: Očekujem nepristrasan i izbalansiran pristup

Vučić je dodao da Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH.

Vučić i Schmidt sastali su se u vili "Mir", a očekuje se da će dvojica zvaničnika razgovarati o situaciji u BiH (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Christianom Schmidtom i poručio mu da od njega očekuje nepristrasan i izbalansiran pristup budući da su “nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu,” prenosi Tanjug.

Vučić je dodao da Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Republike Srbije.

Vučić je iskazao stav da narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose.

Kako se navodi, Vučić i Schmidt su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regionu sa naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji.

Schmidt je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.

Istovremeno, Schmidt je izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak naprijed ka evropskoj integraciji.

Sastanak u vili “Mir”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se ranije danas s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom..

Vučić i Schmidt sastali su se u vili “Mir”.

Predsjednik Srbije je prošle sedmice na Bledu, gdje je održan Strateški forum na kojem se sreo sa Schmidtom, najavio da će se uskoro sastati i obaviti razgovor sa novim visokim predstavnikom u BiH, sa kojim institucije Republike Srpske odbijaju da sarađuju uz obrazloženje da nema mandat Vijeća sigurnosti.

Komentarišući zahtjev člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je pozvao Schmidta da smijeni Milorada Dodika zbog bojkota te institucije, Vučić je rekao “neki ljudi” ne mogu da razumiju koliko je to “neodgovorno, opasno i koliko je to igranje vatrom”.

Dodao je da je zadovoljan Schmidtovom reakcijom i da je važno što, kako je rekao, nije poslušao “besmislene zahtjeve”.

Vučić protiv primjene bonskih ovlasti

Vučić je ranije rekao da će razgovarati sa Schmidtom i otvoreno mu reći da je potpuno protiv primjene bonskih ovlaštenja, da je odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka loša i da bi svaka vrsta akcije protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zvaničnika bh. entiteta Republike Srpske bila katastrofalna po stanje stabilnosti u region.

On je istakao da razumije Dodika i Republiku Srpsku, ali i Schmidta, njihove pozicije, te da Srbija mora da ima svoju poziciju.

Vučić je rekao da je Schmidt izuzetno inteligentan čovjek, za kojeg se nada da će imati više takta i da će željeti da čuje srpsku stranu, posebno Republiku Srpsku.

Mandat Christiana Schmidta na mjestu Visokog predstavnika u BiH počeo je 1. augusta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO