Đukanović: Politička zloupotreba vjere na Cetinju

Crna Gora se mora braniti uz punu svijest da je najvažnije očuvati mir, stabilnost, međuetnički i međuvjerski sklad, poručio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović sastao se sa vatikanskim nuncijem Luigi Pezzutom (EPA)

Dramatiku na događajima na Cetinju ne stvara vjersko, već političko pitanje i zloupotreba vjere u političke svrhe, rekao je u srijedu predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović, tokom sastanka sa apostolskim nuncijem, monsinjorom Luigi Pezzutom, javlja Tanjug pozivajući se na RTCG.

On je istakao zabrinutost za obnovljene retrogradne ideje u regionu i naglasio da Crna Gora mora da brani sebe uz punu svijest da je najvažnije očuvati mir, stabilnost, međuetnički i međuvjerski sklad, prenijela je RTCG.

”To su najveće tekovine moderne Crne Gore, odbranjene u prethodnih 30 godina iskušenja tokom kojih je Crna Gora bila pribježište za pripadnike raznih vjera i nacija, što smatramo moralnim kapitalom kojeg se nećemo odreći. Da bi čuvali taj kapital, moramo čuvati državu i siguran sam da ćemo uspjeti”, poručio je predsjednik Crne Gore.

Objektivno prikazati šta se desilo na Cetinju

Ðukanović je, kako je saopšteno, iskazao visoko poštovanje za moralni i duhovni ugled Svete stolice u svijetu i zahvalnost za podršku koju je papa Franjo u više navrata uputio Crnoj Gori i njenom narodu.

Apostolski nuncije Pezzuto je, uz zahvalnost za prijem, iskazao razumijevanje za zabrinutost i podsjetio na sasvim drugačiji društveni momenat prilikom prethodnog susreta dvojice sagovornika.

On je uz ocjenu da je ponekad stvari potrebno posmatrati sa distance i da će pomoć Vatikana svakako doći, i kazao da će obavijestiti Vatikan o onome što se dogodilo na Cetinju kroz objektivan prikaz svih strana, uključujući i predsjednikovu zabrinutost.

“Budite hrabri, zato što uvijek moramo da vidimo kako ići naprijed uprkos svima i uprkos svemu”, kazao je Pezzuto, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Izvor: Agencije

Povezane

Nakon nedjeljnih nereda, povodom ustoličenja mitropolita crnogorskog-primorskog Joanikija, i dalje stižu reakcije i pozivi na smirivanje napetosti u Crnoj Gori.

Published On 06 Sep 2021

Prilikom ustoličenja Amfilohija 1991. godine, u isti Cetinjski manastir ušli su neki ljudi u uniformama i sa dugim cijevima, a tu paravojsku pod komandom srpskih službi predvodio je Arkan.

opinion by Goran Mišić
Published On 07 Sep 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO