Zapadni Balkan višestruko premašio limite za sumpor-dioksid

Lani su ukupne emisije sumpor-dioksida termoelektrana na ugalj u regiji bile 2,5 puta veće od emisija iz svih termoeletrana ugalj u Evropskoj uniji.

Termoelektrane u BiH, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i na Kosovu emitirale su 2020. godine 6,4 puta više sumpor-dioksida (EPA)
Termoelektrane u BiH, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i na Kosovu emitirale su 2020. godine 6,4 puta više sumpor-dioksida (EPA)

Zakonska ograničenja emisija sumpor-dioksida iz termoelektrana na ugalj širom Zapadnog Balkana su u 2020. godini višestruko prekoračena, navodi se u novom izvještaju CEE Bankwatch-a i Centara za Istraživanje energetike i čistog zraka (CREA).

U dokumentu, sačinjenom u saradnji s Centrom za ekologiju i energiju i Centrom za životnu sredinu, navodi se da je izostao očekivani utjecaj smanjene ekonomske aktivnosti zbog COVID-19 na smanjenje ovog zagađenja.

Srbija ‘nadmašila’ cijelu Uniju

Termoelektrane koje su u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i na Kosovu obuhvaćene NERP-om emitirale su 2020. godine 6,4 puta više sumpor-dioksida, prenosi Tanjug.

Navodi se kako su prošle godine ukupne emisije sumpor-dioksida TE na ugalj na Zapadnom Balkanu bile 2,5 puta veće od emisija iz svih termoelektrana na ugalj u Evropskoj uniji.

Objavljeni su i podaci da su u 2020. godini srbijanske TE obuhvaćene NERP-om u zbiru imale su najveće emisije sumpor-dioksida, sa 333.602 tone, a druga je bila Bosna i Hercegovina sa 220.411 tona.

“Emisije sumpor-dioksida iz TE na ugalj u Srbiji premašile su emisije iz svih 221 postrojenja u cijeloj EU u 2020. godini“, navodi se u dokumentu.

TE Ugljevik negativni rekorder

Regionalni apsolutni rekorder u prekoračenju je Ugljevik u Bosni i Hercegovini, sa 107.402 tone sumpor-dioksida u prošloj godini, čime je premašen zbir regionalnih nacionalnih ograničenja.

TE Ugljevik i Kostolac B1 i B2 u Srbiji emitirali su skoro 12 puta više od dozvoljenih vrijednosti, uprkos tome što su imali ugrađenu opremu za odsumporavanje.

Uvoz električne energije u EU iz zemalja Zapadnog Balkana čini samo 0,3 procenta ukupne potrošnje električne energije Unije, ali emisije sumpor-dioksida povezane s tim uvozom iznose 50 procenata ukupne emisije iz svih postrojenja u EU u 2020. godini.

“To je zato što proizvodnja električne energije na Zapadnom Balkanu sadrži 300 puta više sumpor-dioksida nego u EU”, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije

Povezane

Zrak u Boru, u Srbiji, u trećoj je kategoriji kvaliteta, građani udišu sumpor-dioksid, ali i arsen. Prema izvještaju Agencije za zaštitu životne sredine, zrak u tom gradu više dana tokom godine je u kategoriji opasnog za zdravlje. Glavnom zagađivaču, Rudarsko-topioničkom bazenu Bor, nedavno je izrečena niska novčana kazna zbog zagađenja životne sredine. Priču donosi novinar […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO