Merkel naredne sedmice u Beogradu i Tirani

Njemačka kancelarka prvo će 13. septembra posjetiti Srbiju, dok će dan kasnije boraviti u Albaniji.

Nakon sastanka, predsjednik Srbije i njemačka kancelarka obratit će se novinarima (EPA)
Nakon sastanka, predsjednik Srbije i njemačka kancelarka obratit će se novinarima (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetit će Srbiju 13. septembra, saopćeno je iz njemačke Vlade, prenosi agencija Tanjug u srijedu.

Merkel će, kako je objasnila zamjenica glasnogovornika njemačke Vlade Martina Fietz, 13. septembra boraviti u Beogradu, a dan kasnije, 14. septembra u Albaniji.

„Kancelarka Merkel će najprije posjetiti Srbiju. U Beogradu će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U fokusu razgovora bit će bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive“, navela je Fietz.

Nakon sastanka, predsjednik Srbije i njemačka kancelarka obratit će se novinarima.

Kako je najavljeno u Berlinu, Merkel će se u Beogradu sastati i sa predstavnicima civilnog društva iz svih država Zapadnog Balkana.

Ručak sa balkanskim premijerima

Dan kasnije, u utorak, 14. septembra, Merkel će boraviti u albanskoj prijestolnici Tirani, gdje će imati bilateralni sastanak sa albanskim premijerom Edijem Ramom, sa kojim će, također, razgovarati o bilateralnim, privrednim pitanjima, kao i približavanju te države Evropskoj uniji.

Nakon toga, kancelarka će prisustvovati ručku sa premijerima svih država Zapadnog Balkana, na kojem će glavna tema biti regionalna saradnja, a potom je predviđena konferencija za medije.

Pred povratak u Berlin, Merkel će imati bilateralne sastanke sa premijerima Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO