EU uklanja Albaniju i Srbiju sa ‘zelene liste’ za putovanja

Lista koju svake dvije sedmice ažuriraju ambasadori EU 27 predstavlja preporuku za države članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice.

Preporuka nema zakonski karakter, a zemlje članice odgovorne su za primjenu sadržaja preporuke (EPA - Ilustracija)

Ambasadori država članica Evropske unije odobrili su u srijedu skidanje Srbije sa liste zemalja sigurnih za putovanja preko vanjskih granica Schengena.

Srbija je, zajedno s još pet država, skinuta sa liste zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji, navode u Briselu.

Ova odluka bi trebalo biti zvanično formalizirana u Vijeću EU-a do kraja sedmice.

Ranije je specijalni zdravstveni komitet EU-a preporučio uklanjanje sa liste sljedeće države: Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Brunej, Japan i Srbija.

Bilo je prijedloga da se doda i Urugvaj, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Preporuka nema zakonski karakter

Lista koju svake dvije sedmice ažuriraju ambasadori EU 27 predstavlja preporuku za države članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice, odnosno na čije građene i putnike se neće primjenjivati restriktivne mjere.

U Vijeću EU-a naglašavaju da preporuka “nema zakonski karakter“, a da su zemlje članice “odgovorne za primjenu sadržaja preporuke“.

Građani onih trećih zemalja, uključujući sada i Srbiju, koje nisu na listi nisu automatski blokirani za putovanja u EU.

Svima koji imaju državljanstvo EU-a ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u zemlje Schengen.ža

Izvor: Agencije