Evropska unija odobrila 14,2 miljarde eura za Zapadni Balkan

Finansijska pomoć (IPA III) za period 2021-27. je namijenjena za reformske procese u Albaniji, Bos ni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

Posebna pažnja bit će posvećena naporima koji se odnose na temeljne reformske oblasti (EPA - Ilustracija)

Države članice Evropske unije dale su konačno “zeleno svjetlo“ za približno 14,2 milijarde eura pretpristupne finansijske pomoći (IPA III) za period 2021-27. koja je namijenjena za reformske procese u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

“Korisnici će biti podržani u provođenju neophodnih političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi kako bi se uskladili s vrijednostima Unije i kako bi se postepeno prilagodili pravilima, standardima, politikama i praksi Unije“, saopćeno je iz Vijeća EU-a.

U Vijeću naglasavaju kako će posebna pažnja biti posvećena naporima koji se odnose na temeljne reformske oblasti (vladavina prava i osnovna prava, demokratske institucije i reforma javne uprave, kao i ekonomski razvoj i konkurentnost), prenosi Tanjug.

Primjena ‘fer udjela’

Istovremeno, naglašava se kako će se primjenjivati princip “fer udjela“ kako bi se osiguralo da obim i intenzitet finansiranja ne uzima u obzir samo učinak korisnika, već i njihove stvarne potrebe i kapacitete.

Predviđeno je i da se obim pomoći može mijenjati u slučaju “značajne regresije ili stalnog nedostatka napretka korisnika u temeljnim reformskim oblastima“.

Ovaj paket podrške, koji se počinje primjenjivati retroaktivno od 1. januara 2021. godine, bit će po prvi put podijeljen prema tematskim prioritetima, a ne prema pojedinačnim potrebama zemalja, najavljuju u Briselu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO