Veselin Veljović pušten da se brani sa slobode

Savjetnik predsjednika Crne Gore izjavio je da vjeruje kako je njegovo hapšenje osveta premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Savjetnik predsjednika Crne Gore Veselin Veljović (Al Jazeera)

Savjetnik predsjednika Crne Gore Veselin Veljović izjavio je da je odluka sudije za istragu cetinjskog Osnovnog suda da mu se ukine pritvor potvrda “da Crna Gora ima kapacitete i institucije” i da je potpuno siguran “časne i odgovorne pojedince i nezavisno sudstvo”.

“Za mene je Crna Gora, vjerujem kao i za sve Crnogorke i Crnogorce, ideal i zbog toga mi jer drago što sam danas na Cetinju i što sam prethodna 24 sata proveo u pritvorskim prostorijama na Cetinju, zbog ideje slobodne demokratske evropske Crne Gore”, kazao je on po izlasku sa saslušanja, pišu podgoričke Vijesti.

Njega tužilaštvo sumnjiči da je u nedjelju, tokom protesta povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Priveden je u nedjelju sudiji za istragu Osnovnog suda na Cetinju.

Optužba za politički progon

Pušten je u ponedjeljak poslije podne da se brani sa slobode, nakon što sudija za istragu cetinjskog Osnovnog suda nije prihvatio predlog tamošnjeg tužilaštva da mu se odredi pritvor do 30 dana.

Veljković je kazao da vjeruje kako je njegovo hapšenje politički progon i osveta, a za to je optužio “premijera [Crne Gore Zdravka] Krivokapića i potpredsjednika Vlade [Dritana] Abazovića”.

Ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju u Crnoj Gori završeno je s desecima povrijeđenih policajaca i građana, koji su se protivili tom ustoličenju, smatrajući ga poniženjem crnogorske države i identiteta.

Izvor: Agencije