Posjeta patrijarha i ustoličenje mitropolita SPC završene s desecima povrijeđenih

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija održano je u jeku napetosti koje su rezultirale i sukobima s policijom na Cetinju.

U cetinjskom manastiru ustoličen je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Zoran Žestić / Tanjug)

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro u historijskoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore uprkos protivljenju nekoliko hiljada demonstranata koji su od subote držali blokirane ceste prema Cetinju.

Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije na Cetinje su došli helikopterom i u pratnji specijalne policijske jedinice, dok su istovremeno policijske snage u samom centru crnogorske prijestolnice i na cestama razbijali barikade i protest koristeći se suzavcem i šok bombama.

Nemiri i sukobi s policijom počeli su u ranim jutarnjim satima. Glavnim trgom na Cetinju odjekivale su detonacije šok-bombi.

Policija je protiv demonstranata koristila suzavac i gumene metke, a na obje strane bilo je lakše povrijeđenih.

Pema podacima Hitne pomoći na Cetinju, povrijeđeno 60 osoba, od čega 20 policajaca.

Također je privedeno 14 osoba, od čega su dvije osobe uhapšene. Među uhapšenima je Veselin Veljović, savjetnik predsjednika Crne Gore i bivši direktor Uprave policije Crne Gore.

Đorđe Kostić / Al Jazeera

Istovremeno s ceremonijom ustoličenja na Cetinju, u hramu u Podgorici održana je liturgija s 40 episkopa koji su trebali prisustvovati ustoličenju mitropolita.

Nakon ustoličenja mitropolit Joanikije rekao je da će trebati dosta vremena da se prevladaju sadašnje podjele kojih je dobar dio umjetno izazvan.

“Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebat će nam dosta vremena”, rekao je Joanikije.

U obraćanju Porfiriju, patrijarhu Srpske Pravoslavne Crkve, Joanikije je istakao da je on svojim dolaskom pokazao veliku ljubav prema cijelom narodu Crne Gore.

(Tanjug)

Događaj ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija i sukobi između demonstranata i policije izazivao je reakcije iz regije i svijeta.

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Delegacija Evropske unije u Podgorici su u zajedničkom saopćenju za javnost osudili sve oblike nasilja.

“Pojedinci će morati da odgovaraju za svoje postupke. Prioritet u narednom periodu bi trebalo da bude uspostavljanje demokratskog, inkluzivnog i konstruktivnog političkog dijaloga, uključujući sve strane koje su iskreno opredijeljene za svijetlu evropsku budućnost ove zemlje članice NATO-a, poštujući osnovne slobode, posebno slobodu izražavanja, slobodu mirnog okupljanja i slobodu vjeroispovijesti. Svi koji na osnovu ovih principa rade na pomirenju društva imaće našu kontinuiranu podršku”, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Situacija u crnogorskoj prijestolnici je mirna, građani su u šetnji ulicama Cetinja, a policija raščišćava ostatke barikada i uspostavlja redovni saobraćaj, prenosi Hina.

Crna Gora odvojila se od Srbije 2006. godine no njena crkva nije postala autokefalna i pod okriljem je SPC-a što protivnici smatraju simbolom srbijanskog utjecaja na samostalnu Crnu Goru.

Trećina od 620.000 stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet.

I dok je Joanikije ocijenio da se čin ustoličenja politizira i da niko nema pravo tražiti od SPC-a da se obred ustoličenja održi na nekom drugom mjestu, Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom da poglavar SPC-a bude ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Kad se državna vlast na ovakav način stavi u službu (para)crkvene organizacije, onda je riječ o klerikalizmu, ali kad to čini u interesu druge države onda je riječ o kvislinškom djelovanju.

Mišljenje autora
Published On 05 Sep 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO