U Sjevernoj Makedoniji počeo popis stanovništva

U Sjevernoj Makedoniji popis stanovništva nije sproveden gotovo dvije decenije.

Popis stanovništva u S. Makedoniji je prošle godine odgođen zbog izbora, a u aprilu ove godine zbog pandemije (EPA)

U Sjevernoj Makedoniji je u jeku četvrtog talasa epidemije korona virusa počeo popis stanovništva, javila je reporterka Al Jazeere Maja Blaževska- Evrosimoska.

“Svakodnevno se beleži po nekoliko stotina novozaraženih. Samo u avgustu od COVID-19 preminulo je gotovo 500 osoba. Iz državnog zavoda za statistiku navode da će se tokom popisa poštovati svi zdravstveni protokoli. Ističu i da je dve trećine popisivača vakcinisano, kao i da će, svima koji u svoj dom ne žele da prime nevakcinisanog popisivača, to biti omogućeno. Posebni protokoli predviđeni su za osobe obolele od COVID-19 ili se nalaze u izolaciji”, izvijestila je Blaževska- Evrosimoska.

Iz Zavoda za statistiku navode da je sve spremno za popis.

Podaci do kraja 2021.

“U određenim regionima bilo je problema sa nedostatkom popisivača, ali Vlada je odlučila da se u proces uključe osobe koje su privremeno zaposlene u državnim institucijama”, pojasnila je.

Terenski popis trajat će do 30. septembra, do kada će biti omogućeno i samopopisivanje dijaspore preko interneta, koje je počelo 1. marta. U dijaspori je do sada popisana oko 191.000 građana, prenosi agencija Beta.

U Sjevernoj Makedoniji popis stanovništva nije sproveden dvije decenije. Prošle godine je odgođen zbog izbora, a u aprilu ove godine zbog pandemije.

Podaci bi trebali biti objavljeni do kraja ove godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada