Đukanović: Nasilno ustoličenje je Pirova pobjeda Vlade CG

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro u historijskoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore usprkos protivljenju nekoliko hiljada građana.

Samo čovjek bez dostojanstva bi sebi dozvolio da 'helikopterskim desantom' i pod zaštitom bude uveden u Cetinjski manastir, kritikovao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović (EPA)

Vlada Crne Gore obezbijedila je nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore, ocijenio je predsjednik Milo Đukanović, navodeći da je u pitanju Pirova pobjeda Vlade za koju je ocijenio da “i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC-u kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore”.

“Danas smo na Cetinju svjedočili velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države, i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja”, naveo je crnogorski predsjednik u video poroci.

“Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, prije svega vojske i policije, i potpuno neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj Prijestonici, Vlada Crne Gore je obezbijedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore”, rekao je Đukanović.

‘Čovjek bez dostojanstva’

Samo čovjek bez dostojanstva bi sebi dozvolio da na takav način “helikopterskim desantom na crnogorsku prijestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog, rekao je Đukanović, aludirajući na novog mitroplita crnogorsko-primorskog Joanikija, koji je u nedjelju ustoličen uprkos demonstracijama i neredima na ulicama Cetinja.

“Cetinje je još jednom bilo na visini zadatka, kao i mnogo puta u istoriji Crne Gore. Mirno okupljeni građani Cetinja su na odlučan i odgovoran način štitili čast i dostojanstvo svog grada i svoje države. O tome najbolje svjedoči da bez obzira na značajne provokacije koje su trpjeli, okupljeni građani sebi nijesu dozvolili ni jednog trenutka da ugroze mir i stabilnost Prijestonice i Crne Gore, i da ugroze život i zdravlje bilo kog od okupljenih građana uključujući i pripadnike organa bezbjednosti Crne Gore”, rekao je Đukanović, izvijestila je Televizija Crne Gore .

Pirova je ovo pobjeda Vlade, smatra Đukanović, koja i dalje, kako kaže, “besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore”.

“Prije bi se moglo kazati da je ovo kraj poštovanja kojeg je SPC do sada uživala i u crnogorskoj Prijestonici i u našoj državi. Tako su i zvona koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja su trebala biti zvona u čast novog mitropolita SPC na Cetinju, zapravo prije bila zvona upokojenja misiji SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prijestonom gradu”, rekao je Đukanović.

Ustoličenje uprkos protestima

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro u historijskoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore usprkos protivljenju nekoliko hiljada građana koji su dva dana držali blokirane ceste prema Cetinju.

Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije na Cetinje su došli helikopterom i u pratnji specijalne policijske jedinice, dok su istodobno policijske snage u samom središtu crnogorske prijestolnice i na cestama razbijali barikade i proteste koristeći se suzavcem i šok bombama.

Protesti jasno pokazuju napetosti u Crnoj Gori između stanovnika koji zagovaraju tješnje veze s Beogradom i Crnogoraca koji se tome protive, objavila je Hina.

Nakon ustoličenja mitropolit Joanikije rekao je da će trebati dosta vremena da se prevladaju sadašnje podjele. Dobar dio podjela nazvao je – umjetnim.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada