Von der Leyen na otvorenju mosta Svilaja: BiH treba izbornu reformu za EU

Novi most i granični prijelaz između Hrvatske i Bosne i Hercegovine košta je 23,4 miliona eura, a troškove izgradnje podijelile su susjedne države pri čemu je pomogla i EU.

U prisustvu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen otvoren je 660 metara dug i 29 metara širok most Svilaj preko Save, koji spaja Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Investicija je vrijedna 23,4 miliona eura, a međudržavnim sporazumom troškove izgradnje su podijelile dvije susjedne zemlje, pri čemu je više od polovine hrvatskog dijela investicije sufinansirano bespovratnim sredstvima Unije.

Most s okolnim autocestama dio je panevropskog koridora 5c, koji spaja centralnu i jugoistočnu Evropu. Na tom mjestu izgrađen je i novi granični prijelaz, koji će za promet putnika i roba biti otvoren u 16:00 sati.

Von der Leyen je doputovala u četvrtak u službenu posjetu Bosni i Hercegovini u jeku najvećih političkih kriza u toj zemlji.

‘Nužnost izmjena izbornog zakona’

Politički predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska odbijaju učestvovati u radi državnih institucija, kao reakciju na zabranu negiranja ratnih zločina i veličanja presuđenih ratnih zločinaca koje je nametnuo bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Nakon otvaranja mosta, Von der Leyen se u Sarajevu sastala sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Von der Leyen se u Sarajevu sastala sa članovima Predsjedništva BiH (Fena)

Prije toga, rekla je da je reforma izbornog zakona nužna za napredak BiH na putu prema Evropskoj uniji.

„Da se poštuje ono što je dogovoreno, a to je da se garantira jednakost svih građana BiH. To je ključno za državu da bi napredovala prema Evropi”, rekla je Njemica.

„Budite sigurni, spremni smo svaki korak biti uz vas, kao prijatelji i partneri. Ali morate nam pomoći da vam pomognemo”, dodala je.

Poziv na dijalog i smirivanje napetosti

Prethodno ove sedmice Von der Leyen je održala niz sastanaka sa čelnicima zemalja Zapadnog Balkana.

Posjetu regiji u susjedstvu Evropske unije počela je u utorak sastancima u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, a u srijedu je posjetila Kosovo i Crnu Goru. Von der Leyen danas boravi u Srbiji, a nakon toga je došla u Bosnu i Hercegovinu.

Uprkos kritikama da je Unija izgubila interes za proširenje, čelnica EK-a poručila je da je budućnost zemlja Zapadnog Balkana u EU i da zemlje trebaju nastaviti domaće zakonodavstvo reformirati u tom smjeru.

Pozvala je na smirivanje napetosti između Kosova i Srbije, koje su povećane nakon što Vlada Kosova odlučila da vozila sa srbijanskim registarskim oznakama stavljaju privremene registarske oznake prilikom ulaska na Kosovo, jer isti pravilo važi i za vozila koja ulaze na teritoriju Srbije s tablicama Kosova.

Von der Leyen je pozvala na smirivanje političkih tenzija i u Crnoj Gori, koje su eskalirale nakon ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija u crnogorskoj historijskoj prijestolnici Cetinju.

Naglasila je da političke snage i društvo trebaju naći konsenzus i prevazići podjele.

Izvor: Al Jazeera