Podnesena žalba: Haški tužilac traži doživotni zatvor za Stanišica i Simatovića

Tužilaštvo traži da se bivši čelnici Državne bezbjednosti Srbije proglase krivim i za udruženi zločinački poduhvat.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije i njegov pomoćnik osuđeni su na 12 godina zatvora (EPA)

Tužilaštvo Mehanizma za krivične sudove u Hagu podnijelo je žalbu na prvostepenu presudu kojom su nekadašnji čelnici resora Državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

U žalbi tužilaštvo traži da se Stanišić i Simatović proglase krivim i za udruženi zločinački poduhvat iz optužnice i da ih žalbeno vijeće Mehanizma osudi na doživotni zatvor, piše Tanjug.

Žalba ima ukupno 680 strana, jer pored navoda sadrži i prateće anekse sa dokazima.

Žalbe će podnijeti i odbrana, pošto je nedavno najavila da će to učiniti, a o njima će odlučivati žalbeno vijeće kojim predsjedava čelnik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Carmel Agius.

Simatović i Stanišić su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), kako je to tvrdilo tužilaštvo.

Ovo je druga prvostepena presuda, na koju njihova odbrana, koja im je izričena nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Uhapšeni 2003. godine u Srbiji

Od izricanja kazne obojica se nalaze u pritvoru Mehanizma, mada su prethodno u više navrata puštani na privremenu slobodu.

Osuđeni su jer su, prema stavu prvostepenog sudskog vijeća znali da su učesnici u UZP-u dijelili namjeru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosne i Hercegovine izvršenjem krivičnih djela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesprskog stanvništva.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se optužnicom terete za zločine protiv čovječnosti: progone, ubistva, deportacija i nehumana djela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbjednosti (DB) MUP-a Republike Srbije, a Simatović njegov zamenik.

Obojica su uhapšeni 13. marta 2003. u Srbiji.

Simatović je prebačen u Hag 30. maja, a Stanišić 11. juna 2003. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije