Nakon posjete Von der Leyen: Ostale dileme o evropskoj perspektivi BiH

Dok Šefik Džaferović posjetu doživljava kao nastavak podrške BiH, Milorad Dodik tvrdi da je evropska perspektiva BiH upitnija nego ikad prije.

U Ursuli von der Leyen imamo sagovornika, ona razumije situaciju i na našoj je strani, kazao je Šefik Džaferović (Fena)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sastala se u četvrtak u Sarajevu s članovima Predsjedništva BiH no i nakon toga ostale su dvojbe ima li ta zemlja jasnu evropsku perspektivu jer su članovi bosanskohercegovačkog državnog vrha na različite načine interpretirali sadržaj tih razgovora.

Nakon sastanka nije bilo zajedničke konferencije za novinare.

Dok je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić tražio da se EU jasno obaveže na nastavak procesa proširenja, jer postoje ozbiljne dileme ima li za to spremnosti među članicama Unije, njegov kolega Šefik Džaferović je kazao da je posjetu doživio kao nastavak podrške evropskom putu BiH. No, član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik rekao je da je evropska perspektiva upitnija nego ikad prije, piše Hina.

Komšić traži obavezu EU-a na proširenje

Komšić je kazao je danas novinarima u Sarajevu da je od Von der Leyen zatraženo da na deklaraciji koja bi trebala biti usvojena na samitu Evropske unije i zapadnog Balkana planiranom za narednu sedmicu na Brdu kraj Kranja bude zadržana riječ „proširenje“.

Komšić je naglasio da bi posljedice izbacivanja te riječi iz deklaracije u cijeloj regiji mogle biti vrlo loše jer bi to značilo da regija gubi perspektivu, a građani bi se razočarali u cijeli proces budući da je već teško održavati eurooptimizam u regiji.

„U Ursuli von der Leyen imamo sagovornika i ona razumije situaciju i na našoj je strani, ali sve što se dešava u Evropskoj uniji i na zapadnom Balkanu dovodi do toga da je vrlo teško živom održati ideju priključenja odnosno raditi na ispunjenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije”, dodao je Komšić.

Napominje da je ispunjenje tih uvjeta važno ne zbog Evropske unije, nego bi to značilo bolju, uređeniju i ekonomski prosperitetniju državu BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naglasio je da Von der Leyen podržava evropski put Bosne i Hercegovine i svih zemalja zapadnog Balkana što je potvrdila i na današnjem sastanku u Sarajevu.

‘Imamo iskrenog prijatelja’

„Danas je to ponovljeno i zahvalili smo joj na tome jer imamo iskrenog prijatelja koji želi da BiH ispuni uvjete i dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, a sada je do nas da ispunimo 14 prioriteta koje je pred BiH postavila Evropska komisija”, kazao je Džaferović, prenijela je Fena.

Džaferović kaže da mu je Von der Leyen najavila da će se ispitati šta je do sada urađeno u vezi sa sporazumima koji su potpisani 10. novembra prošle godine u Sofiji na samitu organiziranom u okviru Berlinskog procesa, a koji predviđaju zajedničko tržište zapadnog Balkana budući da su se pojavile nove inicijative poput inicijative za “Otvoreni Balkan” u kojem su sada Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Džaferović kaže da nije bilo razgovora o aktuelnoj blokadi rada bh. institucija, dodajući da Von der Leyen sigurno zna za stanje u kojem se nalazi BiH nakon odluke političkih lidera iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da blokiraju rad institucija zbog nametanja dopuna Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Na sastanku je, uprkos samoproglašenoj blokadi, bio i treći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je rekao da priča o evropskoj perspektivi, bez redizajniranja ideja, sada nije tako blizu.

Uvjeren je da je Leyen privržena ideji o proširenja Evropske unije, ali da ima i drugih glasova koji se čuju i koji šalju drugačije poruke.

“Nema sumnje da bi Von der Leyen bila vrlo privržena politici proširenja, no problem je u Francuskoj i Holandiji koje su i ranije spriječile provedbu obećanja datih drugim državama zapadnog Balkana”, rekao je Dodik.

Izvor: Agencije