SIPA tvrdi da nije uhapsila Fikreta Abdića

Hrvatsko pravosuđe tereti Fikreta Abdića za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja za što je predviđena kazna do 10 godina zatvora.

Fikret Abdić je 2002. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj Krajini (Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine saopćili su da pripadnici te agencije nisu uhapsili načelnika Velike Kladuše, nakon što je njegova Laburistička stranka na Facebook profilu objavila snimak za koji tvrde da je napravljen pri navodnom hapšenju Fikreta Abdića.

“U cilju istinitog informisanja javnosti i sprječavanja širenja dezinformacija oko toga da li su policijski službenici SIPA-e, po međunarodnoj Interpolovoj potjernici NCB Interpola Zagreb, slobode lišili Fikreta Abdića, obavještavamo javnost da navedeno lice nije lišeno slobode, od strane policijskih službenika SIPA-e”, saopćeno je iz SIPA-e.

U kabinetu načelnika Velike Kladuše Al Jazeeri je također rečeno da je Fikret Abdić od jutros na radnom mjestu.

Objavili snimak na Facebooku

Prethodnu večer je njegova Laburistička stranka na Facebook profilu objavila snimak za koji tvrde da je napravljen pri hapšenju Abdića, koje su navodno izveli pripadnici SIPA-e.

“Privodimo vas po zahtjevu Interpola Zagreb, a Sud BiH će odlučiti što će s vama biti”, čuje se na snimku objavljenom na mrežnoj stranici Laburističke stranke, čiji je Abdić formalni čelnik.

Potjernica za Abdićem raspisana je nakon što je Vrhovni sud Hrvatske u decembru 2019. godine prihvatio žalbu Državnog odvjetništva (DORH) i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja, piše Hina.

Fiktivno posuđivao novac

Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja te pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlaštenja i omogućavanje drugome sticanja protivpravne imovinske koristi.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna [80.152 eura] i zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme – vilu u Voloskom vrijednu 1,9 miliona kuna [253.815 eura]. Također ga se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj firmi Kozali.

Abdić je 2002. godine na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj Krajini, a 2005. hrvatski Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina.

Po izdržanoj kazni vratio se u Bosni i Hercegovinu i ponovo se politički angažirao, te pobijedio na izborima za načelnika Velike Kladuše.

Izvor: Agencije + Al Jazeera i agencije