Evropska komisija: Budućnost cijelog Zapadnog Balkana je u EU

Politika proširenja je strateška investicija u stabilnost i sigurnost Evrope, a lideri Evropske unije više puta su ponovili da su nedvosmisleno posvećeni evropskoj perspektivi.

Politika proširenja strateška je investicija u stabilnost i sigurnost Evrope, rekla je glasnogovornica Evropske komisije (EPA)

Budućnost cijelog Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, izjavila je glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez u pisanom odgovoru Glasu Amerike, nakon teksta agencije Reuters u kojem se navodi da u EU ne postoji saglasnost o članstvu zapadnobalkanske šestorke.

Pozivajući se na neimenove diplomate te interni dokument, Reuters je u utorak objavio da  “strahujući od reakcija svojih članica, EU više ne može garantirati buduće članstvo za šest zemalja Zapadnog Balkana”, prenosi Hina.

“Evropska komisija je čvrsto posvećena unapređenju pristupnog procesa zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Albaniju i Sjevernu Makedoniju”, navela je Pisonero, dodajući da su obje zemlje ispunile obaveze, zbog čega EU u potpunosti podržava formalni početak pristupnih pregovora do kraja godine, kao što je naglasila i predsjednica EK-a Ursula Von der Layen tokom posjete regiji, prenosi Tanjug.

Proširenje Unije je strateška investicija

Pisonero navodi da je “politika proširenja strateška investicija u stabilnost i sigurnost Evrope”, kao i da su lideri EU-a više puta ponovili, uključujući na posljednjem samitu u Zagrebu, da su nedvosmisleno posvećeni evropskoj perspektivi.

Glasnogovornica EK-a zaključuje da će samit na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, kojim predsjedava EU, biti važna prilika ne samo da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana, već i da se preduzmu praktični koraci ka daljoj integraciji i da se počne s primjenom ekonomskog i investicionog plana za regiju.

Ursula Von der Layen je u posjeti regiji Zapadnog Balkana.

Nakon Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova, boravit će i u Crnoj Gori, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO