Milanović: Dodik nije radikalan, već je talac situacije u RS-u

Predsjednik Hrvatske je na Dodikovu najavu formiranja vojske RS-a rekao da bi to bilo kao da on Sloveniji prijeti nosačem aviona.

Mislim da Dodik uopšte nije radikalan, ali u jednom trenutku to postaje malo neozbiljno, rekao je Zoran Milanović (EPA)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik na određeni način talac situacije u entitetu Republika Srpska i elemenata i ljudi koji su radikalniji od njega.

“Ja mislim da on uopšte nije radikalan, ali u jednom trenutku to postaje malo neozbiljno”, rekao je Milanović novinarima upitan o Dodikovoj najavi formiranja vojske RS-a.

Milanović je dodao da je to kao da on “prijeti Sloveniji nosačem aviona”, saopštila je njegova press služba.

„Prvo, ne bih nikad prijetio Sloveniji, drugo, ne mogu takve gluposti pričati”, rekao je Milanović dodavši da je činjenica da vojska RS-a nije predviđena Ustavom, dodao je, prenijela je Beta.

Hrvatski predsjednik je rekao da stanje u RS nije bila tema jučerašnjeg susreta s liderom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem u Zagrebu.

Prostor za saradnju Hrvata i Bošnjaka

Milanović je objasnio da je Izetbegovića primio, jer je on “vodeći političar bošnjačkog političkog korpusa u Bosni i Hercegovini”.

Do sastanka je, kako je rekao, moglo doći prije godinu, ali da mu je drago što se dogodio i sada.

„Mislim da je prostor za saradnju između Bošnjaka i Hrvata u BiH dosta velik, a to trenutno ne ide kako valja. To, naravno, ne treba ići na štetu Srba, o tome ću obavijestiti i gospodina Dodika i motivisati ih sve da probaju, ako je to moguće više, naći se zajedno”, naglasio je Milanović.

On je rekao da je do susreta sa Izetbegovićem došlo na prijedlog bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića koji je također prisustvovao sastanku.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO