Plenković: Dodikove izjave nisu ‘korisne ni blagotvorne’

Dodik je u ponedjeljak ponovo zaprijetio da će nastaviti s konkretnim koracima ‘demontaže’ nekih od najbitnijih institucija BiH.

Stav Hrvatske je da BiH treba biti suverena, samostalna, jedinstvena zemlja, rekao je Andrej Plenković (Slavko Midzor/PIXSELL)

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak, komentirajući izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o formiranju vojske Republike Srpske, kako takve izjave koje bi vodile “odvajanju jednog od entiteta u BiH” nisu korisne za odnose među narodima.

“Što se tiče našega stava prema BiH, on je vrlo jasan… stav Hrvatske je da BiH treba biti suverena, samostalna, jedinstvena zemlja koja se bazira na tzv. modelu jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda”, rekao je Plenković u izjavi novinarima u Banskim dvorima, nakon sastanka predstavnika stranaka parlamentarne većine.

Dodik je u ponedjeljak navečer ponovo zaprijetio da će vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska nastaviti s konkretnim koracima “demontaže” nekih od najbitnijih institucija BiH, kao i da će taj entitet ponovo uspostaviti svoju vojsku.

Plenković je rekao da bilo kakve izjave koje bi vodile “separatizmu ili odvajanju jednog od entiteta od BiH” nisu “korisne ni blagotvorne za odnose među narodima”.

Sastanak Plenkovića i Tegeltije

Hrvatski je premijer najavio i da će se u četvrtak susresti s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom prilikom otvaranja mosta Svilaj na koridoru 5C i “tamo ćemo razmijeniti mišljenja. Pozicija Hrvatske je uvijek čvrsta i jasna”, istaknuo je Plenković, prenosi Hina.

Dodik je u ponedjeljak u Banjoj Luci rekao da će predložiti “da se kroz rušenje zakona o vojsci (BiH) u roku od nekoliko mjeseci formira vojska RS”.

Ustvrdio je da RS ima ustavno pravo na svoju vojsku pa će to i iskoristiti, najavljujući tako zaoštravanje sadašnje političke krize u BiH, u kojoj su trenutno zbog bojkota srpskih dužnosnika blokirani Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i oba doma državnog parlamenta.

Tim bojkotom vlasti RS-a žele ishoditi poništenje odluke bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji je ovog ljeta nametnuo zabranu negiranja utvrđenih ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, kao i neke druge odluke visokih predstavnika.

Jedinstvene oružane snage BiH uspostavljene su u januaru 2006, kada su ukinite vojske dva entiteta. Ta je integracija provedena uz snažno zalaganje dužnosnika međunarodne zajednice u BiH uključujući tadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, a parlament BiH u oktobru 2005. donio je zakon o odbrani kojim je definirana uspostava jedinstvenih oružanih snaga kao jedine legalne vojne sile na teritoriju države.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO