Hrvatska: Od ponedjeljka u zdravstvu obavezne COVID potvrde

Obaveza se odnosi na zdravstvene ustanove, ali i na ustanove socijalne zaštite, vjerske zajednice i druge.

Dokazi o preboljenju, testiranju ili vakcinaciji zaposlenici će morati pokazati ovlaštenoj osobi pri dolasku na posao (EPA)

Nacionalni stožer civilne zaštite Hrvatske donio je u utorak odluke kojima se od 4. oktobra uvodi obveza COVID potvrda ili testiranja na korona virus za zaposlene u zdravstvenu i sistemu socijalne skrbi koji se nisu vakcinisali ili nisu preboljeli COVID-19, a ta se obveza uvodi i za dio pacijenata, objavila je Hina.

Prema odlukama Stožera, svi zaposlenici zdravstvenog i sistema socijalne skrbi koji dolaze na posao, a nemaju COVID potvrdu preboljenja virusa ili vakcinacije, morat će se od 4. oktobra testirati najmanje dva puta u sedam dana ili neće moći doći na posao.

Obaveza se odnosi na zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te na privatne zdravstvene radnike, kao i na sve zaposlenike u socijalnoj zaštiti, uključujući i ustanove socijalne zaštite, organizacije, vjerske zajednice i druge ustanove koje obavljaju socijalnu zaštitu.

Koji pacijenti će trebati COVID potvrdu?

Dokazi o preboljenju, testiranju ili vakcinaciji zaposlenici će morati pokazati ovlaštenoj osobi pri dolasku na posao, ističe se u odluci Stožera.

Dokaz da su testirani, vakcinisani ili da su preboljeli zarazu morat će imati i pacijenti koji kod kojih se planira hospitalizacija, provedba dijagnostičko-terapijskih zahvata kod kojih se generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, kao i oni kada postoji visok rizik od širenja korona virusa. Odnosi se to i na osobe koje su pratnja na porodu, ali i posjetitelje osoba koje su smještene u bolnici.

Ipak, pacijenti koji ne budu imali dokaze o vakcinaciji, preboljenju ili testiranju, kada bi odgađanje zdravstvenih usluga narušilo njihovo zdravlje, bit će primljeni u bolnicu, ali će biti izolirani i testirani.

Izuzetak od obaveze dokazivanja COVID statusa imat će pacijenti koji u zdravstvenu ustanovu dolaze radi pružanja hitne medicinske skrbi, oni koji koriste usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i oni koji trebaju skrb radi sumnje na bolest uzrokovanu korona virusom ili liječenje te bolesti.

Izuzetak su i djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata, kao i ona koja odlaze u posjet hospitaliziranim roditeljima ili braći i sestrama.

Testiranje antigenskim testom

Sadašnja COVID potvrda neće biti jedini dokaz da je osoba preboljela COVID-19, već će se taj status priznavati i osobama koje su ga preboljele, a bile su testirane antigenskim testom. Te će osobe, navodi se u odluci, morati od svog liječnika primarne zdravstvene zaštite zatražiti potvrdu o preboljenju.

Status da su preboljele zarazu moći će imati i osobe koje su proglašene “vjerovatnim” slučajem, odnosno koje nikada nisu testirane niti im je dijagnosticiran COVID-19, ali su u porodici imale osobe koje su imale potvrđenu zarazu, a s njima su bili u kontaktu, što će također morati dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Izvor: Agencije