COVID-19: U Sloveniji raste broj oboljele djece

Zbog sve većeg broja djece sa respiratornim problemima uprava Univerzitetskog medicinskog centra u Ljubljani razmišlja da ograniči broj pregleda i intervencija.

Sve je više djece zaražene korona virusom u Sloveniji (EPA - Ilustracija)

U Univerzitetskom medicinskom centru u Ljubljani sve je više djece oboljele od korona virusa, koja su smještena na odjeljenje intenzivne njege.

Zbog sve većeg broja djece sa respiratornim problemima uprava bolnice razmišlja da ograniči broj pregleda i intervencija, prenosi Tanjug, pozivajući se na TV Slovenija.

Direktor Pedijatrijske klinika Marko Pokorn kaže da je situacija slična onoj od prošlog decembra kada je ta klinika bila prepuna.

On je rekao i da je kod djece pomiješan korona virus sa respiratornim virusom.

“Imamo djecu koja imaju upalu pluća, ali i djecu sa rakom koja imaju COVID-19. Neka veoma dobro to podnose, kod nekih bolest dugo traje”, rekao je Pokorn.

Više od 1.000 novozaraženih u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 1.061 novi slučaj zaraze korona virusom, a osam osoba je preminulo.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je kako je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7.100, prenosi Anadolija.

Među njima je 738 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 102 pacijenta.

“Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 401.169 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.614 preminulo, ukupno se oporavilo 385.455 osoba od toga 1.098 u posljednja 24 sata”, navodi Stožer.

U samoizolaciji je trenutno 22.467 osoba.

U Kantonu Sarajevo dvoje preminulih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 193 novih slučajeva zaraze korona virusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.284 uzorka.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije se oporavilo 195 osoba, dok su dvije osobe preminule od posljedica ove bolesti, prenosi Fena.

Trenutno je na bolničkom liječenju 209 pacijenata, od kojih je 194 sa akutnom infekcijom, dok su ostali postCOVID ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 9,57 posto.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.306 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

U samoizolaciji su trenutno 2.894 osobe.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 193, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 300.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO