U Banjoj Luci 2. oktobra veliki protest opozicije

Organizatori protesta su Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa, Demokratski narodni savez, Socijalistička partija srpske te Nebojša Vukanović.

Pristalice opozicionog Saveza za promjene bosanskih Srba protestuju protiv vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika u Banja Luci u maju 2016. godine (EPA)

Predstavnici opozicionih stranka u bosanskohercegvačkom entitetu Republika Srpska usaglasili su se da će protest protiv medijskog mraka i pokušaja gašenja medijskih sloboda u RS-u biti održani 2. oktobra u Banjoj Luci i pozvali građane da im se pridruže u što većem broju.

Organizatori protesta su Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP), Demokratski narodni savez (DNS), Socijalistička partija srpske (SPS) te Nebojša Vukanović, prenosi Anadolija.

“Protest će biti u 17:00 časova, očekujemo veliko prisustvo građana. Imamo mnogo toga da kažemo vlasti. Tražimo od Radio-televizije RS-a da ima jednak pristup kako prema ATV-u, tako i prema BN TV-u”, rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Kazao je da je pokušaju gašenja određenih medija, odnosno predajnika preko kojih se emitira njihov kanal, samo kontinuitet u nastojanju da se za opće izbore 2022. godine stvori jedna sasvim drugačija medijska slika prilagođenja vladajućoj strukturi.

Kroz mirne proteste iskazati stav

Šarović je rekao da će u narednim danima od organizatora protesta biti izneseni jasni zahtjevi prema vlasti.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je jako je važno kroz mirne proteste iskazati stav.

Goran Selak, predsjednik SPS-a, istakao je da je ova stranka zauzela stavove o aktuelnim temama, a to su stop blokadi Banje Luke, stop gašenju medija, hitna istraga o aferi kiseonik, stop kupovini zgrade za Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine i stop blokadi Banje Luke.

Potpredsjednik DNS-a Radislav Jovičić rekao je da će ova stranka podržati protest i pozvao institucije da ispoštuju zaključak Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da se svim medijima omogući emitiranje zemaljskog signala nakon gašenja analognog signala.

Nebojša Vukanović, predsjednik Pokreta za pravdu i red, istakao je da je krajnje vrijeme da narod reagira na ponašanje moćnika, koji hoće na mučki način uništiti BN TV i ostaviti prostor za neku novu televiziju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO