Vojni atašei SAD-a i Kanade posjetili Jarinje i Brnjak

Pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije i dalje su prisutni u blizi građana koji protestuju.

Blokada na prilazima Jarinju, kao i Brnjaku, drugom prijelazu na sjeveru Kosova, traje od 20. septembra (Al Jazeera)

Vojni atašei SAD-a i Kanade posjetili su prelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova kako bi se bolje upoznali sa situacijom na terenu, saopćila je američka Ambasada u Beogradu.

“Bilo im je drago kada su vidjeli da je Kfor na licu mjesta kao faktor stabilnosti”, navela je Ambasada SAD na Twitteru, prenosi agencija Beta.

Misija Kfor-a je ranije danas potvrdila da je na cijelom Kosovu, a naročito na sjeveru, povećala broj i trajanje rutinskih patrola.

Mirna situacija

U blizini graničnog prelaza Jarinje, na sjeveru Kosova, situacija je mirna dok kosovski Srbi i dalje blokiraju puteve u znak protesta zbog uvedenog reciprociteta na registarske tablice iz Srbije, javlja agencija Anadolija.

Građani su tokom dana postavili još jedan, veći šator, kako bi se zaštitili od hladnoće, prenosi Tanjug.

Pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije su prisutni u blizini građana koji protestuju.

Nešto ranije danas pojavila se i jedna manja patrola KFOR-a iz pravca graničnog prelaza, u kojoj su bili poljski vojnici. Oni su obavili izviđanje situacije i vratili se nazad.

Na putu su i dalje kamioni i bageri kojima se blokira prilaz graničnom prelazu pa ljudi mogu da prođu prelaz samo pješice.

Blokada prelaza ušla u drugu sedmicu

Blokada na prilazima Jarinju, kao i Brnjaku, drugom prijelazu na sjeveru Kosova, traje od 20. septembra u znak protesta zbog odluke Vlade Kosova da uvede recipročne mjere na registarske tablice iz Srbije. Vozila koja ulaze na Kosovo iz Srbije moraju da uzmu probne kosovske RKS tablice. Probne tablice se izdaju na samim prelazima, ali i u svim Centrima za registraciju vozila širom Kosova.

Ista pravila od ranije Srbija prijavljuje za vozila koja sa tablicama Kosova ulaze u Srbiju.

Pitanje tablica je podiglo tenzije između Kosova i Srbije. Srbija je tokom vikenda izvela i vojne manevre u blizini granice sa Kosovom, a i vojni avioni su prelijetali graničnu zonu, piše Hina. Međunarodna zajednica poziva na spuštanje tenzija i pokušava da organizuje sastanak na najvišem političkom nivou između Kosova i Srbije u Briselu.

Službeni Beograd insistira da se sa sjevera povuku specijalne jedinice kosovske policije ROSU, kao preduvjet nastavku dijaloga.

Tenzije između Srbije i Kosova intenzivirane su nakon što je 2008. godine proglasilo nezavisnost, čemu se Srbija protivi.

Izvor: Agencije