EU očekuje Vučića i Kurtija u Briselu do kraja sedmice

Šef evropske diplomatije Josep Borrell najavio je da će o situaciji na sjeveru Kosova i slobodni kretanja narednih dana u Briselu razgovarati glavni pregovarači Kosova i Srbije.

Josep Borrell: Prvi pozitivan korak (EPA)

Evropska unija intenzivno radi na organiziranju sastanka predstavnika Kosova i Srbije u Briselu na kojem bi se razgovaralo o situaciji na sjeveru Kosova i povratku slobode kretanja, a do sastanka bi moglo doći već do kraj ove sedmice, saznaje Tanjug u Briselu.

Istovremeno, za ovu sedmicu potvrđen je i dolazak u Brisel američkog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, s jednom temom na agendi: situacija na Kosovu.

Nakon što je iz EU-a više puta poručeno da je dijalog u Briselu jedini način za rješavanje trenutne krize na Kosovu, kao i svih drugih otvorenih pitanja, šef evropske diplomatije Josep Borrell najavio je da će o situaciji na sjeveru Kosova i slobodni kretanja “narednih dana u Briselu razgovarati glavni pregovarači Kosova i Srbije”.

Posjeta Ursule von der Leyen

“Oba glavna pregovarača koja dolaze u Brisel narednih dana prvi su pozitivan korak. Od ključne je važnosti da oni dođu s mandatom da razgovaraju o daljem putu i pronađu održiva rešenja koja su u interesu građana”, kaže se u pisanom saopćenju Borrella.

U diplomatskim krugovima u Briselu kažu da se još pregovora s Kosovom i Srbijom oko dolaska delegacija u Brisel, ali ne isključuju da bi do sastanka moglo doći već krajem ove sedmice.

Spekulira se da bi do sastanka u Briselu moglo doći nakon posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koja će s čelnicima Kosova i Srbije razgovarati 29. septembra.

Istovremeno, u Briselu naglašavaju da očekuju bezuslovnu deeskalaciju situacije na terenu, odnosno hitno povlačenje specijalnih policijskih jedinica i uklanjanje blokade puteva, ne precizirajući da li je “povratak na prethodno stanje” preduvjet za održavanje najavljenih razgovora u Briselu.

‘Raniji dovovori i dalje validni’

Borrell upozorava “i na lidere Kosova i Srbije” da su “u potpunosti odgovorni za sve rizike po sigurnost i blagostanje lokalnih zajednica i na Kosovu i u Srbiji”.

Glasnogovornik EU-a Peter Stano rekao je Tanjugu da su svi dogovori postignuti tokom deset godina dijaloga u Briselu validni i da ih “niko nije ukidao, niti povlačio”.

Da će i SAD ovoga puta podržati ovakav diplomatski pristup EU-a u rješavanju još jedne krize na Kosovu najavio je i Escobar.

Escobar kaže da će SAD koristiti svaku priliku da “pomognu i podrže napore EU-a u postizanju dogovora o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”, uključujući saradnju njega i specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčka u razgovorima s liderima i stranama u dijalogu.

Aktivnosti američkih ambasada

Na pitanje Tanjuga da konkretizira američke korake u rješavanju kosovskog pitanja, Escobar kaže da SAD, preko svojih ambasada u Beogradu i Prištini, radi na tome da se strane vrate za stol u Briselu, a postignuti dogovori porvedu.

“Ohrabrujemo lidere da posvete svoju energiju dijalogu, a ne da ga zaobilaze, da primijene sve što su oni ili njihovi prethodnici dogovorili u okviru Briselskog procesa”, kaže Escobar.

Brisel ove sedmice sprema stol za razgovor o situaciji na Kosovu, a ono što se čeka jeste potvrda o dolasku učesnika.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO